Uzburkano tržište nafte, bez značajne promene cena goriva u Srbiji

Cene sirove nafte na svetskim berzama rastu, što se odražava i na naše tržište. Iako se u javnosti spekuliše da nas čeka drastičan rast cena goriva, iz NIS-a i Udruženja naftnih kompanija uveravaju da ne očekuju značajnije promene cenovnika na pumpama.

Mere ograničenja proizvodnje koje su zemlje izvoznice nafte, članice OPEK-a, preduzele sa Rusijom, posle trogodišnjeg sunovrata postepeno oporavljaju svetsko naftno tržište. U NIS-u, koji je glavni snabdevač u našoj zemlji, prate kretanja i kalkulišu.

"Dve trećine količina nafte koje prerađujemo, NIS uvozi. Samim tim, mi smo deo svetskog tržišta, koje utiče na nas. Bez sumnje, trudićemo se da usklađujemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji", kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

I iz Udruženja naftnih kompanija uveravaju da za sada neće dizati cene na pupama jer dolar kojim kupuju naftu i derivate slabi, veleprodajne cene su stabilne, a još imaju i zaliha koje su kupovali jeftinije.

"Od juna do danas gorivo u Srbiji gotovo da nije poskupelo, to su bile promene i u jednom i u drugom smeru 50 para, dinar, to pokazuje da su neki drugi uticaji zapravo kompenzovali taj rast cene nafte", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kako kaže, u tom pogledu nekih većim promena cena goriva zbog nekih dramatičnih promena cena nafte ne može se očekivati.

Svetsko naftno tržište jeste uzburkano, a dugoročno gledano, cena barela teško je predvidiva.

Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta rekao je da kada se pogleda šta su trejderi, ljudi koji trguju sirovom naftom na svetskim berzama, prognozirali za kraj prošle i početak ove godine – prognoze su se kretale od 40 do 80 dolara po barelu.

"U suštini ni oni sami ne znaju u kom će pravcu tržište ići. Da li će se ta cena i u kom roku prebaciti na cenu derivata na benzinskim pupama zavisi, pre svega, od lokalnih kompanija – koliko su one osetljive na tu cenu i kako će one proceniti u kom pravcu će to ići", kaže Radosavljević.

Računica pokazuje da je za šest meseci prošle godine cena sirove nafte na berzama skočila za 50 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се