Najviše cene nafte u poslednje tri godine

Zbog smanjene ravnoteže između ponude i potražnje, cene nafte na svetskom tržištu dostigle su maksimum u poslednje tri godine.

Na londonskom tržištu je cena barela porasla za 3,3 odsto na 69,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,7 odsto na 64,30 dolara.

Tu su najviše cene od kraja 2014. godine. OPEK, i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući i Rusiju, nastoje da smanjenjem proizvodnje uravnoteže veliku ponudu i nešto slabiju potražnju.

Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno potrajaće sigurno do septembra, a možda i do kraja ove godine.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak poručio je da će se o tome odlučivati uskoro, istakavši da se višak na tržištu smanjuje, ali da ponuda i potražnja još nisu uravnotežene.

Povećanju cena nafte doprinosi i rast najvećih svetskih ekonomija, što bi trebalo da podstakne jaču potražnju za "crnim zlatom".

Uz to, opala je proizvodnja u SAD za 290.000 barela dnevno, na 9,5 miliona barela, pokazali su Vladini podaci. Analitičari su očekivali da će premašiti granicu od deset miliona barela i približiti se nivou koji trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. jan 2018, 13:39)
anonymous [neregistrovani]

Ето мало додатка

Нафта ће само расти и достићиће цену од 150 долара за барел. Ако дође до кризе, пашће на 100 долара за барел. Очекивано је да буде оптимално 120 долара. И ово није само зато што су водеће економије напредовале, него је у целом свету у свим економијама нагло повећана потреба за нафтом. А америчка производња из шкриљаца је доживела дебакл и не знају како да се опораве због огромних кредита. Америка је у 2017. инвестирала у словом и бројем ЈЕДНО истраживање новога поља. И претворили су се од потенцијалног извозника у увознике. Чак су купили и течни руски гас кога француски танкер овога тренутка носи преко Атлантика (у америчкој мрежи ће бити 21. јануара). Енергетски рат је добио свој епилог.

(ponedeljak, 15. jan 2018, 10:45)
anonymous [neregistrovani]

To nama nista ne znaci

Moze samo da posluzi kao opravdanje za neko novo poskupljenje. I to kao dobro opravdanje,jer kad su cene bile na minimumu, kod nas nije pala cena goriva.