Popović: Ogromni potencijali izvoza softvera i znanja iz Srbije

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišao je kompaniju "Šnajder elektrik DMS" u Novom Sadu, poručivši da je impresioniran onim što je video.

"Impresionirani smo onim što smo videli jer je to nešto najbolje i najkvalitetnije što Srbija može da ponudi celom svetu. Proizvodi, odnosno softveri kompanije DMS koriste se na svim kontinentima. U poslednjih 10 godina izvezli su softvere u najveće zemlje sveta, od Amerike do Argentine, Kube, Afrike, Indije, praktično svih kontinenata na svetu", rekao je Nenad Popović.

Popović je dodao da je to mesto na kojem se nalazi najbolji spoj nauke i privrede, kao i da mladi koji završe fakultete imaju mogućnost da rade u najboljim, ako ne i boljim uslovima nego njihove kolege iz drugih zemalja.

"Potencijali izvoza softvera i znanja, pameti ove kompanije, Novog Sada i tehničkih univerziteta Srbije su ogromni i "DMS" zaista zaslužuje najveće pohvale. Oni su deo jednog velikog sistema jedne od najvećih svetskih kompanija 'Šnajder elektrik', a u okviru tog sistema oni postižu neviđeno dobre rezultate", zaključio je Popović.

Direktor kompanije DMS Dragan Popović kazao je da je interesovanje Vlade za IT sektor, kao i celokupan program DMS-a, veoma bitno, i dodao da je interes kompanije da proširi poslovanje sa države na državu.

Kompanije poput Gugla, Majkrosofta, IBM-a traže naše kadrove, traže saradnju sa nama i na taj način mi postižemo da se naš softver širi zemlju po zemlju, na sve kontinente, dodaje on.

Bitno je naglasiti da Tehnološki parkovi od Amerike do Rusije iskazuju ogromno interesovanje za saradnju sa novosadskim 

Tehnološkim parkom i smatram da ćemo u skorije vreme istupiti sa konkretnim ugovorom sa njima, a slične ugovore napravićemo sa ostalim svetskim i evropskim univerzitetima.

Direktor DMS-a je objasnio da strane kompanije pokazuju veliko interesovanje za kadrove školovane u Novom Sadu kao i da bi kruna toga bila kada se ne bi izvozili resursi, već produkti, čime bi svi u našoj zemlji mnogo bolje živeli.

Prioritet formiranje inovacione infrastrukture

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj izjavio je da je jedan od ciljeva njegovog kabineta i Vlade Srbije da se u što skorije vreme formira kvalitetna inovaciona infrastruktura u našoj zemlji.

Popović je istakao prilikom posete kompaniji "Šnajder elektrik DMS" da je u toku izgradnja najvećeg i najmodernijeg Naučno-tehnološkog parka u Jugoistočnoj Evropi, a koji će se nalaziti u tom gradu.

Taj centar će biti gotov krajem 2018. ili početkom sledeće godine i tu će moći da rade nove "start ap" kompanije zajedno sa Univerzitetom u Novom Sadu i Fakultetom tehničkih nauka, kao i kompanijama kao što "DMS", "RTRK" i ostalim dokazanim firme iz IT sektora, kazao je Popović.

Ministar je istakao da je suština takvih naučno-teholoških parkova da se na jednom mestu objedine inovacioni sistemi, kako bi svi učesnici procesa na jednom mestu mogli da zajedno rade i sarađuju. 

Komentarišući istraživanje firme "Starit", na osnovu čijih rezultata 30 odsto mladih koji se bave IT sektorom želi da napusti zemlju, Popović je rekao da upravo ulaganje u inovacionu infrastruktura može da sve mlade stručnjake sačuva u Srbiji.

Ministar je napomenuo da u Srbiji na birou rada ne postoji nijedan IT stručnjak, kao i da Vlada trenutno radi na pet velikih projekata u oblasti inovacione infrastrukture, među kojima je izgradnja "tehno parka" sličnog novosadskom, u Nišu.

Niški park će biti vrlo moderan, a njegov završetak je planiran u prvoj polovini tekuće godine.

Uskoro počinje izgradnja zgrade u Novom Sadu sa najmodernijom opremom za Institut "Biosens". Projekat vredi 28 miliona evra a polovinu finanisira Vlada, dok druga polovina sredstava dolazi iz fondova Evropske unije.

To će biti izvanredan primer primene IT u konkretnim granama privrede, odnosno u tom slučaju u poljoprivredi, napominje Popović.

On je zaključio da čitava inovaciona infrastruktura ne sme biti koncentrisana samo u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, te da će se u toku godine pokrenuti izgradnja inovacionih "startap" centara u Čačku, Kragujevcu, Loznici i Užicu.

Cilj je da mladi iz svih delova Srbije imaju iste mogućnosti da pokažu svoje sposobnosti i radili na najmodernijim i najsavremenijim tehnologijama. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво