Toplo vreme nije ugrozilo voće, ali bi nagli mraz mogao

Proleće kad mu vreme nije, tako bismo mogli opisati vremenske prilike poslednjih dana. Najviše dnevne temperature bile su i do 18 stepeni. Kako toplo vreme utiče na voće koje je u periodu zimskog mirovanja?

Sa jedanaest hektara šljivika, Jugoslav Azdejković jedan je od najvećih proizvođača tog voća u topličkom kraju. Pomno prati vremenske prilike jer mu je prošlogodišnji kasni prolećni mraz potpuno uništio rod. Visoke temperature poslednjih dana nisu uticale na ovogodišnji zasad.

"Zasad se ne bojimo, doduše mi smo to obavili jako dobro jesenas, pođubrili i jesenje prskanje smo uradili, zaštitu i tako, računamo da bi trebalo da bude za sada dobro", kaže Jugoslav Azdejković, voćar iz Đurevca.

U nebo gledaju i voćari u čačanskom i ariljskom kraju. Tomislav Jelić iz Miokovaca na šest hektara gaji jabuke, kajsije, kruške i višnje. Svakodnevno ih obilazi i kaže da za sada promena nema.

"Najviše su ugrožene koštičave voćne vrste, jer su one najosetljivije imaju najmanji period zimskog mirovanja i one bi trebale do kraja meseca da pokažu efekte tih visokih temeperatura, odnosno da se uoči kretanje, što ne bi bilo dobro", kaže Tomislav Jelić, voćar iz Miokovaca.

Milojko Ćirjaković, voćar iz Virova smatra da će visoka temperatura kod maline i jabuke prouzrokovati vegetaciju i da će rani mrazevi skinuti rod kao prošle i pretprošle godine u ariljskom kraju.

Toplo vreme nije ugrozilo voće, kažu stručnjaci, jer, zahvaljujući dugim i hladnim noćima, nije krenula vegetacija.

"Naravno, negativne posledice mogu nastupiti ukoliko ovako visoke temperature potraju, a nakon toga dođe do naglog zahlađenja i do pojave niskih temperatura, odnosno do izmrzavanja, prvenstveno koštičavih vrsta voćaka", kaže Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo iz Čačka.

Savetuje voćare da iskoriste ovaj relativno topao vremenski period da završe rezidbu voćaka, koštičavih, jabučastih i svih drugih s obzirom na to da se može očekivati da kasnije vremenske prilike ne dozvoljavaju završetak tih operacija.

Zima se ne predaje ako je verovati prognozi za drugi deo januara. Biće snega i nižih temperatura i tokom dana. A to voću i te kako odgovara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво