Mihajlović: Za pola godine predlozi o reformi "Puteva Srbije"

U narednih šest meseci Vlada Srbije bi trebalo da usvoji predloge o tome kako će se preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije" transformisati, odnosno, da li će doći do njihovog spajanja ili će se predložiti drugačiji model rešavanja statusa ovih preduzeća, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kompanija "Dilojt" izabrana je na konkursu koji su sproveli "Koridori Srbije", a transformacija "Puteva" je deo projekta reforme putnog sektora u Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke.

Vlada Srbije se, kaže Mihajlovićeva, odlučila još prošle godine da krene u reformu "Puteva Srbije" pre nego što je izabrala konsultantsku kuću "Deloitte" za reformu Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i tada je država, kaže, prvo želela da razgraniči šta rade "Koridori", a šta "Putevi".

"Verujem da ćemo za pola godine maksimum imati predloge, i na osnovu toga ćemo doneti odluku, ali je svakako točak reforme 'Puteva' krenuo. Prvo smo izabrali konsultanta koji se finansira iz kredita Svetske banke. Postoji tačno utvrđeni projektni zadatak, zna se šta je naš cilj, hoćemo profitabilno razvijeno preduzeće koje može da se bavi održavanjem i izgradnjom puteva", napominje Mihajlovićeva. 

Kaže da je potrebno sačekati predloge konsultantske kuće kako i na koji način će se transformisati ova dva preduzeća. 

"Sačekaćemo da vidimo predloge konsultanta, a kada predlozi budu bili na stolu, donećemo odluku, javno, jasno i glasno", ističe ministarka i dodaje da je, kako kaže, Srbiji potrebno preduzeće koje je dovoljno osposobljeno, moderno i koje može, kaže, da se bavi održavanjem puteva, učestvuje na svetskim i domaćim tenderima.

Ne misli, objašnjava, da treba razmišljati na način koje preduzeće bi se od ova dva eventualno moglo "utopiti" u ono drugo, već da se napravi, kaže, takva organizaciona struktura preduzeća koja će biti usklađena sa svim svetskim standardima.

"Sada, u 'Putevima Srbije' ima mnogo toga da se radi i mislim da smo sada dovoljno finansijski jaki da to možemo da radimo. Imala sam ideju pre nekoliko godina da se spoje 'Putevi' i 'Koridori', a razlog zašto to nismo uradili je da se sačeka završetak Koridora 10. I evo ga, tu je. Grdelička klisura je završetak i tu je kraj poslova za 'Koridore'", objašnjava Mihajlovićeva.

Podseća da su "Putevi Srbije" pored onoga što je njihov osnovni posao, održavanje puteva prvog i drugog reda, prethodnih godina, kaže, održavali i lokalne puteve, jer lokalne samouprave nisu imale novca da to samo čine.  

Spajanje će nadgledati konsultanti za 1,6 miliona evra. Za taj posao bilo je 11 zainteresovanih firmi iz Evrope, kvalifikacije je prošlo samo četiri.

"Mi smo ocenjivali dva dela ponude, prvo tehnički, pa onda finansijski. Ko nije prošao tehnički nije mogao ni da prođe finansijski deo ponude", rekao je Dušan Purić iz "Koridora Srbije".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво