Na putu ka energetskoj efikasnosti, 29 opština se okreće biomasi

Unapređenje energetske efikasnosti jedan je od prioriteta Vlade. Uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, 29 srpskih opština poboljšaće energetsku efikasnost i iskoristiti lokalni potencijal biomase za grejanje i proizvodnju struje. Opštine su izabrane na konkursu, i krajem prošle godine sa UNDP-om su potpisale i Memorandum o razumevanju, a projekat će se realizovati tokom čitave godine.

U programu je 29 lokalnih samouprava od 20.000 do 40.000 stanovnika. UNDP im obezbeđuje stručnjake koji ih ne samo savetuju, već im i tehnički pomažu, organizuju obuke za pripremu i finansiranje projekata proizvodnje energije iz biomase na poljoprivrednim gazdinstvima i obuke o energetskim zasadima.

"Da idemo u ravni sa nekim evropskim opštinama i gradovima jer to znači da će nam, kada uštedimo na ovaj način samo na energiji, i škole i ambulante, vrtići izgledati daleko lepše", ističe predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak. 

Lokalne samouprave moraju imati energetske menadžere, a njihova obaveza je da Ministarstvu energetike dostavljaju planove projekata i izveštavaju o rezultatima svih mera energetske efikasnosti.

"Deo ovog projekta se odnosi i na primenu softvera koji će im takođe doprineti da jasno sagledaju gde mogu da uštede energiju. S obzirom na to da smo procenili da u najmanjim jedinicama lokalne samouprave, koje imaju između 20.000 i 40.000 stanovnika postoji nedostatak u kapacitetu, i njima će se pomoći", kaže pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić ukazuje da da su potrebni i dobri podaci sa terena.

"Kada pogledate zašto je ministarstvo toliko zainteresovano – da ima kvalitetne podatke sa terena i da može da vodi odgovarajuću politiku u energetici. A opet, gledano sa stanovišta svake lokalne samouprave, to je izuzetno važno, to je jedan resurs koji smo do sada skoro nemilice trošili, ne razumejući koliko tu potencijala postoji", navodi Staničić.

Vrednost oba projekta koje Ministarstvo energetike radi sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, premašuje 45 miliona dolara, a osim UNDP-a finansira ih Globalni fond za životnu sredinu.

"Ovim aktivnostima doprinosimo globalnom održivom razvoju, a posebno ostvarivanju ciljeva – dostupna i čista energija i održivi gradovi i zajednice. Timskim radom Ministarstva energetike, UNDP-a i lokalnih vlasti obezbedićemo ekonomsku, društvenu i ekološku korist za lokalne samouprave širom Srbije", ukazuje Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice Programa UN za razvoj.

Pored ovih projekata, Srbija je krajem godine ušla i u pilot-projekat Evropske unije za povećanje energetske efikasnosti, za šta dobija donaciju od 1,2 miliona evra iz IPA fondova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво