"Teleoptik-žiroskopi" ponovo na nogama

Zahvaljujujući ulaganju Vlade Srbije od 6,9 miliona evra, kompanija "Teleoptik žiroskopi" nastavila je da živi i radi i već sad ima za sledeću godinu potpisan ugovore veći od 10 miliona dolara, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Teleoptik žiroskopi" nastupa na najsofticiranijim svetskim tržištima, a u aprilu sledeće godine počeće proizvodnju na novim savremenim mašinama, rekao je Vulin tokom posete novoj proizvodnoj hali te firme.

Kako je istakao, novi proizvodi "Teleoptika" proizvod su domaće pameti i znanja, što je od ogromnog značaja, a prodavaće se na svim tržištima, jer "sve razvijene armije sveta trae optičke sisteme i samonavodeće raketne glave, i sdve ono što Teleoptik proizvodi".

Morate da imate svoju odbrambenu industriju da biste bili samostalni, trekao je Vulin i ponovio da Srbija, kao vojno neutralna, sarađuje sa raznim armijama u svetu, ali je "svaka aktivnost transparentna".

"Niko nema pravo da nam kaže s kim ćemo sarađivati... Vojno smo neutralni", naglasio je on i dodao das ne može biti ništa loše u tome što Srbija ima saradnju i sa američkom i sa ruskom vojskom."

''Teleoptik - Žiroskopi'' su preduzeće koje je odavno trebalo da bude ugašeno. Trebalo je da propadnu, da budu žrtva pljačkaške privatizacije ili nečega sličnog, kao što je bio i najveći deo srpske privrede. Zahvaljujući tome što je tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prepoznao ''Teleoptik-Žiroskope'' i Odbrambenu industriju Srbije kao veliku razvojnu šansu naše zemlje, ta fabrika je nastavila da živi i, kao što vidite, uspešno rade", rekao je ministar Vulin i podsetio da je Vlada Republike Srbije u to preduzeće uložila 6,9 miliona evra.

Prema njegovim rečima, za taj novac su kupljene mašine i renovirana hala i očekuje se da će već u aprilu početi proizvodnja.

"Reč je o najmodernijim mašinama u svojoj klasi, koje su sam svetski vrh, a "Teleoptik-Žiroskopi" su na najzahtevnijem svetskom tržištu, u jednoj od najozbiljnijih i najsofisticiranijih grana odbrambene industrije svuda u svetu, a to su optoelektronski uređaji, uspeli da se izbore i da već iduće godine imaju ugovor od preko 10 miliona dolara, koji će obezbediti funkcionisanje ovog preduzeća čitave naredne godine, zbog čega će biti potrebno i zapošljavanje novih inženjera i kadrova", rekao je Vulin.

Vulin je dodao da je sopstvena odbrambena industrija neophodna kako biste bili samostalni i kako biste za mnogo manje novca naoružavali svoju vojsku ali isto tako osvajali tehnologiju koja će se kasnije koristiti i u civilne svrhe. 

Nove numeričke mašine 

Direktor "Teleoptik žiroskopa" Milan Nastić rekao je da su u renoviranoj proizvodnoj hali postavljene nove numeričke mašine, koje će biti daleko efikasnije od postojećih, "za pet-šest puta".

On je dodao da su već potpisani milionski ugovori za sledeću godinu, što se nije desilou protekle 2,5 decenije, a da je više stranih kompanija najavilo dolazak i pregovore u januaru i februaru.

Govoreći o novoj opremi nabavljenoj "zahvaljujući poverenju Ministarstva odbrane i investiciji Vlade Republike Srbije", Nastić je istakao da je pre svega reč o numeričkim mašinama koje će svojom višestruko povećanom efikasnošću zadovoljiti sve predstojeće potrebe.

To su poslovi namenjeni našoj Vojsci, domaćim ali i inostranim partnerima, rekao je on i dodao da se to preduzeće polako se vraća na stare grane, kada je bilo najbolje u oblasti vođenja raketa, glava za samonavođenje po licenci, a sada radi i razne optoelektronske sprave za inostrane tržište i želi da u Evropi budemo prepoznato po tome.

Direktor je rekao da Teleoptik-Žiroskopi imaju potpisane ugovore i za narednu godinu, što se nije desilo prethodne dve i po decenije.

"Moram da se zahvalim Ministarstvu odbrane što nas je prepoznalo i preporučilo Vladi Republike Srbije koja je investirala u našu fabriku i siguran sam da ćemo u budućnosti opravdati to poverenje poslovima koji predstoje. Oni obećavaju da će preduzeće zaposliti mlađi kadar što će značajno unaprediti i ekonomsku moć zaposlenih, rekao je Nastić i za januar i februar naredne godine najavio dolazak značajnog broja stranih kupaca na pregovore", rekao je Nastić.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je na tradiciju "Teleoptika" dugu 95 godina, i njen značaj u budfućim projektima razvoja borbenih sistema, na kojima Ministarstvo radi.

On je kao primer naveo mogućnost "Teleoptika" da proizvodi upravljačke blokove raznih raketnih sistema, kao i delova napadno-navigacijskih sistema kojima će se modernizovati avioni "Orao".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво