Mladi i bezgotovinsko plaćanje

Pobednici konkursa pod nazivom "Kešles kejs čelendžis" je ekipa Kontaktles voriors sa beogradskog Fakulteta organizacionih nauka. Oni su među 10 finalista imali najbolji projekat za primenu bezgotovinskog plaćanja. Cilj konkursa je stimulisanje bezgotovinskih transakcija i smanjenje sive ekonomije.

Prvo moramo da se navikavamo na strane izraze za elektronsko plaćanje a zatim i na činjenicu da ćemo već za 20 godina morati da se oprostimo od gotovog novca u džepu. Na to nas navodi digitalna era i mladi koji, poput pobedničkog tima koji čine Marija, Jelena i Aleksandar, imaju rešenja za prevazilaženje upotrebe gotovog novca.

"Pa, budućnost je došla, u mnogim zemljama ne mogu da kažem da postoje bezgotovinske zemlje ali neke se približavaju tome sa različitim vrstama aplikacija, različitim vrstama plaćanja preko kartica, ne znam Singapur, Indija, Kina...", kaže Marija Demirović iz pobedničkog tima "Kontaktles voriors".

Poreznici, bankari i kartičari, odnosno članovi žirija, smatraju da je gotovina nepotrebno skupa i idealna za sivu ekonomiju. Zato i jeste cilj da se tehnološki smanji keš.

"Mi želimo da doprinesemo inovaciji i borbi za manju sivu ekonomiju čime se utiče naravno ne samo za povećanje dži-ti-pija, već da svi rade pod jednakim uslovima kada je u pitanju konkurencija", rekao je Goran Pitić iz Odbora za zaštitu konkurencije Naleda.

"Ideje su vrlo primenjive, neke su u razmatranju, neke u implementaciji, a krajnji efekat treba da daju na dugi rok. A, to je pomeranje od gotovinskog novca u opticaju", kaže Jelena Ristić, direktorka Master karda za Srbiju i Crnu Goru.

Izvršna direktorka Naleda Violeta Jovanović ističe da se u smanjenju sive ekonomije beleže ozbiljni pomaci.

"Ovih dana je konačno zaživela i elektronska faktura koja je važeće bez pečata i potpisa. A, nadamo se upravo tome da u narednoj fazi naše obaveze prema državi možemo da plaćamo karticom", navodi Violeta Jovanović.

O karticama ili o bezgotovinskom plaćanju nećemo učiti mi decu, već će biti obrnuto. Naše je da im samo kupimo mobilne telefone i računare, a isplatu će prihvatiti za sada i u gotovini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво