Poboljšanje kreditnog rejtinga – signal stranim investitorima

U dva dana, dve vodeće Agencije za ocenu kreditnog rejtinga,"Standard end purs" i "Fič", poboljšale su ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivo "BB", uz stabilne izglede za njegovo unapređenje. Agencije očekuju da Vlada nastavi fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme. Dobre vesti za Srbiju i signal stranim investitorima da ulažu u Srbiju, saglasni su i nadležni i stručna javnost.

Agencije "Fič" i "Standard end purs", procenjuju da je odnos javnog duga i bruto domaćeg proizvoda poboljšan i stabilan.

Prognoziraju da će BDP u naredne dve godine rasti, zahvaljujući prilivu direktnih stranih investicija i većoj privatnoj potrošnji podstaknutoj rastom zaposlenosti, navode u Vladi.

Predsednik Srbije i ubuduće očekuje takve vesti.

"To su super vesti za Srbiju. Ovo je treći ili četvrti put u poslednje tri godine da se podiže kreditni rejting Srbije, a ranije smo imali samo obaranje kreditnog rejtinga. To znači povoljnije uslove za finansiranje, naše obveznice lako pronalaze svoje mesto na tržištu, ukoliko nam je potreban novac, najjeftinije možemo da ga dobijamo. To je signal za investitore da mogu da ulažu u ovu zemlju, jer su finansije sigurne i dobre", ističe predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Standard end purs" navodi da je Srbija napredovala u saradnji sa MMF-om. Pozitivne efekte iimali su zamrzavanje plata i penzija i smanjenje subvencija javnim preduzećima.

Deficit države sa 6,6 odsto smanjio se na jedan odsto BDP-a u poslednje četiri godine, prenosi Ministrastvo finansija.

Za Srbiju, u usponu sa dva miliona evra stranih investicija godišnje, dragoceno je poboljšanje kreditnog rejtinga, smatraju ekonomisti.

"Očekujemo da one sledeće godine prekorače te nivoe, i tu je ovaj rejting najvažnija stvar, jer investitori stvarno gledaju na to kako se kreću rizici u zemlji. Nama je to preduslov, inače podizanja nivoa rasta, na negde do tri odsto BDP-a", napominje Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Posebno važnim smatra se to što rejting agencije u obzir uzimaju osim ostvarenih i očekivane rezultate.

"Mi smo u poređenju sa zemljama u regionu negde u sredini. Imamo bolji rejting nego što ima Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija, približno isti kao Hrvatska, ali još uvek niži nego što ga imaju Bugarska, Rumunija i Mađarska", ukazuje predsednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić.

Osnov za dalje povećanje kreditnog rejtinga ekonomisti vide u efikasnijim institucijama i bržim strukturnim reformama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи