Rastu potrebe za gasom, industrija diktira potrošnju

Predsednik Vučić putuje u Moskvu, gde se u utorak sastaje s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kako je rekao, nada se dobrim vestima za Srbiju iz Rusije. Jedna od tema razgovora biće i snabdevanje gasom, čija je potrošnja u Srbiji u prvih 10 meseci veće 28 odsto nego prošle godine. S rastom industrijske proizvodnje, raste i potrošnja gasa.

Čačak je jedna od sredina kojoj će već od sledeće godine biti potrebno više gasa. Počelo je opremanje još jedne industrijske zone u Konjevićima, namenjene lokalnim privrednicima, u čiju gasifikaciju "Srbijagas" investira 40 miliona dinara.

"Ono što je važno za njih da pored gasifikacije uradimo elektrifikaciju, saobraćajnice i kompletnu infrastrukturu. Paralelno, takođe, završavamo i gasifikaciju, elektrifikaciju industrijske zone u Preljini koju smo opredelili za strane investitore", ističe gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Već se radi i na gasifikaciji područja Ivanjice i gasnovodu Aleksandovac-Kopaonik, koji će se dalje pružati prema Tutinu i Novom Pazaru. U izradi su i projekti gasifikacije industrijskih zona u Loznici i Kragujevcu.

"Razmatramo sada i sa ‘Jugorosgasom‘ i sa ‘Srbijagasom‘ alternativno gasifikaciju južnog pravca. Smatramo da gas treba dovesti i do Vladičinog Hana gde se planira industrijska zona i u nastavku toga do Vranja. Nema dileme da nema privrednog rasta i razvoja bez dovoljno infrastruktute i snabdevanja gasom pre svega novih industrijskih zona", napominje ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Vojvodina je najviše gasifikovana a uporedo sa magistralnim gasovodima radi se distributivna mreža za priključenje domaćinstava na gas, i to najviše u beogradskim naseljima i braničevskom kraju. Potrošnja gasa raste i u domaćinstvima, i više od 10 dsto građana se greje tim plavim energentom.

"Na povećanje kod domaćinstava može da utiče cena koja je tokom 2016. praktično padala za domaćinstva koja su na regulisanom snabdevanju tako da su dobili motiv da koriste gas što je nastavljeno i u ovoj godini", smatra Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Srbija ima nešto domaćeg gasa, ali gro se pokriva uvozom iz Rusije koji je ove godine za trećinu veći.

"Gasrom je 2015. Srbiji isporučio 1,68 milijardi kubnih metara gasa, a prošle godine 1,75 milijardi kubnih metara. Od januara do polovine novembra ove godine, Gaspromova isporuka gasa Srbiji dostigla je obim isporuke kao u celoj 2016. godini", saopštili su iz "Gasproma".

Zbog većih potreba za gasom, već se radi na projektu proširenja skladišta Banatski Dvor, sa 450 miliona na 750 miliona kubnih metara gasa, kao i na gasnom povezvanju sa Bugarskom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво