Investiranje u granične prelaze za bolji protok robe između Srbije i BiH

Protokolom o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini, potpisanim pre par dana, Srbija i Bosna i Hercegovina su otklonile sedam od 13 identifikovanih barijera koje sprečavaju intenzivniju trgovinsku razmenu i slobodan protok robe. Usklađivanje propisa i mehanizama za njihovo sprovođenje se nastavlja, a unapređenje protoka robe, kako je zaključeno, omogućiće i investiranje u dva granična prelaza Kotroman – Vardište i Ljubovija – Bratunac.

U Kotromanu, gde je, preko granice Srbije i Bosne i Hercegovine u ovoj godini do sada prevezeno oko 500.000 tona robe, problem nastaje uglavnom tokom letnje turističke sezone i to zbog nedostatka prostora. Projekat rekonstrukcije tog graničnog prelaza je urađen i izgradnja se očekuje u narednoj godini.

"Samom izgradnjom graničnog prelaza ćemo dobiti dosta parking mesta za smeštaj teretnih kamiona i automatski ćemo osloboditi ovaj magistralni put koji je već sada trenutno nama  granični prelaz, i za smeštaj i tog teretnog i putničkog, kao i autobusa", kaže šef graničnog prelaza Kotroman Aleksandar Maksimović.

Od ukupno 11 drumskih graničnih prelaza između Srbije i BiH robni transport je, za sada, moguć na šest prelaza, pa se sa nestrpljenjem čeka i otvaranje mosta Ljubovija – Bratunac na kome će biti novi, zajednički granični prelaz.

"Prvi je udaljen granični prelaz 100 kilometara u Zvorniku, ovde bi se skratilo na pola puta, možda nekih 45, 46 kilometara, bi nam bio prvi prelaz i normalno, smanjili bi se troškovi transporta i brže bi to možda išlo", kaže Milisav Jovanović iz Bujakovića.

Novi most između Ljubovije i Bratunca – Bratoljub, već je spojio obale Drine, ali mu još nedostaju zajednički granični prelaz i pristupne saobraćajnice na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Put od Sarajeva do Beograda i nazad, preko ovog mosta i graničnog prelaza, biće kraći za 140 kilometara. To je posebno važno za transport robe, koja preko Podrinja stiže i do centralne Srbije i Šumadije.

Ubrzanje protoka ljudi, roba i kapitala, na graničnim prelazima, deo je nastojanja da se unaprede ekonomski i trgovinski odnosi dve države, koje u idućoj godini očekuju rast trgovinske razmene od 14 do15 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво