Srbija i BiH uklanjaju trgovinske barijere

Srbija i BiH potpisale su Protokol o uklanjanju međusobnih barijera u trgovini između te zemlje, a prema rečima jednog od potpisnika, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, identifikovano je 13 barijera koje sprečavaju intenzivniju trgovinsku razmenu i slobodan protok roba i radi se na njihovom otklanjanju.

Konkretno, Ljajić je, nakon potpisivanja Protokola, naveo da su barijere vezane za izvoz pilećeg mesa i prerađevina iz BiH u Srbiju i obrnuto, zatim, problem je bio priznavanje analiza urađenih od strane areditovanih laboratorija, koje se do sada nisu priznavale analize i to je uzrokovalo dugo čekanje.

"Onda, imali smo problem sa izvozom piva iz BiH u Srbiju zbog deklaracija, izvoz malina bio problem, izvoz vode, sokova i brašna, zbog uzorkovanja, izvoz mleka, mlečnih proizvoda iz Srbije u BiH bio je problem zbog pakovanja, BiH tražila srednji deo kamiona prazan zbog lakše provere, zatim, izvoz šećera iz BiH u Srbiju, kao i bio je problem sa izvozom čelika iz BiH u Srbiju. Tih sedam barijera u potpunosti smo rešili", istakao je Ljajić.

Posle dva sastanka radnih grupa, objasašnjava, otklonjeno je sedam barijera, dve će biti otklonjene do kraja januara 2018. i ostaju još četiri kojima će se baviti.

"Druga barijera za koju će biti potrebno vreme i novac, to su granični prelazi Kotroman- Vardište, Ljubovija- Bratunac. Naime, imamo velike gužve, pre svega na GP Vardište- Kotorman, zbog nepostojanja terminala, veterinarstkih inspekcija sa naše strane, stvaraju se ogromne gužve i biće potrebna značajna finansijska ulaganja, ali u svakom slučaju, ide se da se obezbedni da se na tim graničnim prelazima omogući dodatni protok roba", rekao je Ljajić.

Očekuje da bude rešen i preferencijalni tretman u javnim nabavkama i ta, kako kaže, različita primena propisa koja jeste u skladu sa CEFTA sporazumom, jedni su tumačili na jedan, očekuje da ne bude više barijera i da će biti striktna primena zakonskih propisa.

"Mislim da smo napravili ogroman posao, uspostavili model saradnje, koji će biti primenjiv u odnosima dve zemlje u trgovini, nego i model saradnje koje želimo da predstavimo kao primer dobre prakse sa drugim zemljama u regionu. Uspeli smo da za relativno kratko vreme rešimo najveći broj barijera u trgovini i zato ćemo na ovakav način krenuti da rešavamo probleme kakve imamo sa drugim zemljama - Makedonijom, Crnom Gorom. Nama je interes apsolutni da imamo slobodan protok ljudi, robe i kapitala", ističe ministar trgovine.

Napominje da je urađen veliki posao u korist privrednika, te da je ove godine robna razmena sa BiH za 200 miliona evra veća nego u prvih deset meseci prošle godine, te da postoje svi preduslovi da ta robna razmena dostigne rekordnih dva miliona evra, ukoliko ne bude drugih barijera.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da je Srbija drugi najvažniji spoljnotrgovniski partner BiH, zajedno sa Nemačkom i da sve mere imaju za cilj da saradnju između naše dve zemlje poboljšaju i pojačaju, kao da to pokazuje i rast razmene koji postoji svake godine.

"Mislim da će i u 2017. biti 14-15 odsto, to su odlični rezultati, novi snažan korak, kako bismo unapredili tregovinske i ekonomske veze", rekao je Šarović.

Ukidanje barijera je, ističe, stalni zahtev privreda obe zemlje, a dodaje da je najvažnije uspostaviti mehaznizme za barijere koje će se pojaviti u budućnosti, te da su ovaj put, otklonjene one koje su najviše smetale ekonomijama, a to je pitanje izvoza mleka i mesa, pilećeg mesa, voća i povrća, malina, proizvoda i prerađevina od čelika od čelika i neke druge barijere na koje su ukazivali privrednici, poput trgovine vodom, sokovima, pivom.

"Uveren sam da će uštede ukidanjem barijera osetiti i budžeti i preivredenici i da će znatno doprineti ramzeni dve zemlje. Lično sam zadovoljan i uveren sam da će ovo biti i primer drugima, a no što nismo ovaj put obuhvatili, verovatno ćemo unaprediti tokom 2018. godine, jer smo snažno opredeljeni za unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa" rekao je Šarović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи