Vujović: Do 2020. stižemo Mastriht, javni dug do 60 odsto BDP-a

Srbija će do 2020. dostići kriterijume Mastrihta, koji predviđaju da javni dug ne prelazi 60 odsto BDP-a, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović predstavljajući Program ekonomskih reformi 2018–2020.

"Cilj programa je očuvanje fiskalne stabilnosti, intenziviranje strukturnih reformi i smanjenje javnog duga. Očekuje se da se u srednjoročnom periodu deficit stabilizuje na 0,5 odsto BDP-a i time se javne finansije u potpunosti vraćaju na održivu putanju, a javni dug smanjuje na 56,3 odsto BDP-a", rekao je Vujović u Skupštini Srbije na zajedničkoj sednici Odbora za evropske integracije i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

"Najvažnije je stvaranje osnova za dugoročni, održivi privredni rast i razvoj i priključivanje, hvatanja koraka sa Evropom, povećanje zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti i podizanje opšteg kvaliteta života i standarda", naveo je Vujović. 

Predviđeno je i dostizanje privrednog rasta od 3,5 odsto u 2018. i do 2020. rasta od četiri odsto.

Vujović je rekao da se očekuje i završetak procesa restrukturiranja, što će dovesti do održivog niva rashodne stane budžeta.

Dodao je da Ministarstvo finansija u izradi ERP-a poštuje smernice Evropske komisije, kao i da je cilj da se poboljša ekonomsko upravljanje i povećavanje konkurentnosti srpske privrede.

Objasnio je da ekonomsko upravljanje podrazumeva definisanje i prioritizaciju strukturnih reformi, radi otklanjanja prepreka privrednom rastu i razvoju, kao i povećanju konkurentnosti nacionalne ekonomije.

Program ekonomskih refromi 2018–2020. predviđa strukturne reforme, u okviru poglavlja 4, u devet ključnih oblasti u skladu sa Evropskom komisijom: upravljanje javnim finansijama, reforma tržišta energije i transporta, sektorski razvoj, poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija, trgovinske reforme, obrazovanje i veštine, zaposlenost i tržište rada, socijalno uključivanje, smanjenje siromaštva i jednake mogućnosti.

Ministar nakratko napustio sednicu odbora

Nakon što je ministar Vujović predstavio Program reformi, šef poslaničke grupe pokreta Dosta je bilo Saša Radulović kritikovao je prezentaciju jer nije čuo ništa o strukturnim reformama.

"Druga stvar, ministar ne bi trebalo da sedi tamo gde sedi predsedavajući, nego u klupama, pa kad daje svoju prezentaciju, da izađe za govornicu i da predstavi to što ima da kaže", rekao je Radulović.

Ministar je seo u skupštinske klupe, ali je ubrzo, uz reči da neće da trpi šikaniranje, napustio skupštinsku salu.

"Ministar je ponovo izgubio živce i napušta salu, ne može da sluša argumente", poručio je Radulović.

Članica Odbora za evropske integracije Aleksandra Tomić rekla je Raduloviću da je prekršio Poslovnik, kao i da je potrošio vreme na ono što nije tema sastanka.

"Podsećam vas da ne smete ni vi lično govoriti. Ja se u ime Odbora za evropske integracije izvinjavam svojim članovima ostalim koji su morali da trpe ovu torturu", istakla je Elvira Kovač iz Odbora za evropske integracije.

Posle desetak minuta, ministar Vujović se vratio u salu i odgovorio na kritike Radulovića.

"Vaša računica je potpuno amaterska, pogrešna, a što je najvažnije, zloupotrebljavate je za obmanjivanje javnosti i pogrešne političke ciljeve. Ja sam potpuno šokiran vašim nepoštovanjem da vi mene terate, ovo je konsultativan sastanak. Koristeći vaša formalna prava koja važe u Skupštini kada razgovaramo o zakonima za jedan konsultativni, drugarski, profesionalni razgovor, da vi mene terate sa ovog mesta dole. Ja mogu da izađem iz sale, uopšte ne moram da budem ovde", poručio je Vujović.

Sednica je nastavljana raspravom o programu ekonomskih reformi i o predloženim merama za bolje ekonomsko upravljanje u procesu EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи