Brnabić: Zvezde su se poklopile, krenućemo snažno napred

Samo tri nedelje od gala skupa u Hong Kongu na kome je svetskoj biznis eliti govorila o srpskoj ekonomiji u 2018, premijerka Ana Brnabić je dala optimistično viđenje za iduću godinu, diplomatama, bankarima i istaknutim privrednicima, u zgradi "Geozavoda". Premijerka je primetila da ovu godinu završavamo sa povećanjem plata i penzija i minimalne cene rada ali i zbog reforme javne uprave – boljom infrastrukturom.

Premijerka Ana Brnabić smatra da će 2018. godina biti dobra za nas ali i za region jer su se, kako kaže, sve zvezde poklopile kako bi najzad posle više decenija krenuli snažno napred.

Kada je reč o poslovnoj klimi, Brnabićeva najavljuje velike olakšice za početnike u preduzetništvu i start ap kompanije.

"Dakle, mi sada nove kompanije skoro potpuno oslobađamo poreza u prvoj i drugoj godini poslovanja, što će biti veliki impuls i motivacija za ljude da počnu da osnivaju svoje kompanije, pa ako uspeju - uspeju, a ako ne uspeju, šta da se radi", rekla je Brnabićeva.

Optimizam u pogledu ekonomskog rasta deli i Evropska investiciona banka jer je trend dobar ali još nedovoljan.

"Što se tiče samih investicija u EU, one rastu i prisutni su pozitivni pokazatelji, međutim još uvek nisu na nivou željenog, odnosno na nivou kako bi se održao dugoročan ekonomksi rast", kaže Dubravka Negre, direktorka Evroske investicione banke.

Karla Herši, stalna koordinatorka UN u Srbiji kaže da je Srbija snažno privržena ciljevima s približavanjem članstvu Evropske unije i zajedničkoj platformi i strategiji kako za smanjenje siromaštva tako i pobioljšanju nataliteta, projektu koji vodi Slavica Đukić Dejanović.

"Ipak, kako ekonomski bude jačala nadam se da će 2018. biti bolja godina za zaštitu dece ali i kapaciteta države za ostvarenje tih ciljeva", rekla je Karla Herši.

Da će sledeća biti znatno ambicioznija govori plan o porastu BDP-a od 3,5 odsto, ali da bez godišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda od najmanje četiri do pet odsto ne možemo očekivati da ćemo stići razvijeni svet.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво