U borbi za građevinsku dozvolu propustila šansu za kredit

Dušica Tričković iz Niša pune dve godine bori se da dobije građevinsku dozvolu kako bi izgradila novu radionicu za proizvodnju peciva. Za to vreme propustila je šansu za izvoz i povoljnu kreditnu liniju kod Fonda za razvoj, a građevinska dozvola i dalje je daleko.

Mali biznis niške preduzetnice Dušice Tičković odavno je prerastao iznajmljeni prostor u kući, pa je ona odlučila da sagradi novu veću radionicu na svom placu u zoni koju je grad opredelio kao poslovnu. Obezbedila je materijal i našla povoljan kredit, a onda naišla na barijeru.

"Dve godine sam izgubila vreme za proširenje tržišta za zidanje objekta, jer ne mogu da dobijem građevinsku dozvolu, ne svojom greškom", navodi Dušica Tričković.

Tokom te dve godine prikupljala je dokumentaciju i izborila se da se ta poslovno-trgovačka zona preimenuje u poslovno-trgovačko-proizvodnu.

Problem je sada što prema urbanističkom planu građevinska parcela u toj zoni treba da bude 800 ili više metara kvadratnih, dok Dušica ima 300. Zato grad traži rešenje u odrednici planskog dokumenta što omogućava usklađivanje površine parcele sa tehničkim uslovima i namenom objekta.

"Ono što bi moglo da se uradi, a to Zakon o planiranju omogućava, to je da se izradi urbanistička tehnička dokumentacija za sprovođenje plana. To je u skladu s pravilnikom, može da sadrži i predlog parcelacije", kaže Igor Igić, sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju.

Tu se ipak sve ne završava, jer takvo tumačenje, uz prikaz da na toj površini mogu da se ispune protivpožarni, sanitarni i svi drugi uslovi, treba da prihvati gradska komisija za planove. A grad, kažu, nastoji da u svakoj sličnoj situaciji izađe u susret privrednicima.

"Želimo da omogućimo gradnju na svakom prostoru gde je to dozvoljeno, ali tako da se ne ide protivno zakonu, planskim dokumentima, javnom interesu i pravima trećih lica", rekao je Igić.

U Nišu se trenutno grade četiri velike fabrike i veći broj manjih proizvodnih pogona i radionica, za koje je pronađeno najbolje moguće rešenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи