Visoka stručna sprema (ni)je uvek prednost

Posao grobara nije lak. A da ništa lakše nije do tog posla doći, pokazuje nedavni primer iz komšiluka. Naime, u Hrvatskoj su za to radno mesto kandidati morali da prođu pismeni test od četiri zakona i statuta, a potom i intervju. Proveravali smo kakvo se znanje očekuje od niskokvalifikovanih radnika u Srbiji? Iako za radna mesta za koja nije potrebna kvalifikovanost konkurišu i kandidati sa fakultetom, praska pokazuje da visoka stručna sprema nije uvek prednost.

Osnovna škola i lekarsko uverenje - to se traži od kandidata za poslove odnošenja smeća ili kopanja grobova u Požarevcu. Od njih se ne očekuje da na papiru pokažu znanje, niti da na razgovoru ostave poseban utisak.

Slobodan Jović, direktor JKP "Komunalne službe" Požarevac rekao je da su bitne fizičke predispozicije koje priroda posla traži i zahteva od njih.

"Priroda posla je izuzetno teška jer se radi na velikim minusima, na kiši, na snegu na suncu tako da tražimo stvarno sposobnosti, neću da kažem natprosečne, ali da čovek stvarno bude spreman za tako naporan i težak posao", kaže Jović.

Oko 5.000 radnika bez kvalifikacija u ovom trenutku traže poslodavci preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Takvih je na njihovoj evidenciji mnogo više – preko 200.000 sa započetom ili završenom samo osnovnom školom.

"Naša tendencija je da lica bez kvalifikacija usmerimo na obuke, na dodatne vidove usavršavanja kako bi stekli neke kvalifikacije. Nije nam cilj da visoko kvalifikovana lica spuštamo na niža radna mesta. Ideja je da spojimo ljude, odnosno da ih uputimo kod onih poslodavaca i uputimo na ona radna mesta koja njima po kvalifikacijama odgovaraju", rekla je Mirjana Sakić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Iako za radna mesta za koja nije potrebna kvalifikovanost konkurišu i kandidati sa fakultetom, praska pokazuje da visoka stručna sprema nije uvek prednost.

Tatjana Vidaković iz Infostuda kaže da većina ljudi te poslove smatra kao prelazno rešenje  dok ne nađu ono što bi im više odgovaralo.

"Pošto su poslodavci upoznati sa tim, oni često gledaju da kandidat odgovori uslovima konkursa i da će neko duže vreme biti na tom radnom mestu odnosno da u narednom periodu imaju rešeno to kadrovsko pitanje", ukazuje Vidakovićeva.

Dugoročna rešenja žele i zbog toga što je raspisivanje konkursa i traženje kandidata za poslodavca veliki trošak.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. dec 2017, 10:30)
anonymous [neregistrovani]

Kako se ne bi nagadjalo

Mnogi mladi vec nam odose u inostranstvo. Sto bi oni cekali sve ovo.

(nedelja, 10. dec 2017, 17:56)
Rade anonymous [neregistrovani]

I ptice znaju

I ptice znaju da u Srbiji fakultet nije prednost. ne samo za grobara već i za direktora javnog preduzeća, agenciju,nadzorni odbor , kancelariju , komitet i šta ti znam šta još.Jedno je sigurno da prednost imaju samo stranački poslušnici za svako uhljebljenje u odnosu na inteligenciju bez tih kvaliteta. Danas i deca običnog čoveka mladost daju za fakultet , uče a ovamo neki na privatnim fakultetima doktorate ređaju i odmah zaposlenje. Ne svi samo moji i mojih prijatela iz moje vladajuće stranke i oni oko mene koji su odlični propagatori. Šta će mi oni druga školovana inteligencija.