Za inovativna rešenja srpskih kompanija 2,45 miliona evra

Bespovratna sredstva, čak 2,45 miliona evra, dobilo je 25 kompanija u Srbiji koje su imale najbolje inovacione projekte.

Sredstva kompanijama dodelio je Fond za inovacionu delatnost kroz dva programa – Program ranog razvoja i Program sufinansiranja projekata.

U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzećima u ranoj fazi, bespovratna sredstva su odobrena za 20 inovacionih projekata u ukupnom iznosu od 1,45 miliona evra, a kompanije su dobile do 80.000 evra.

U okviru Programa sufinansiranje inovacija sredstva od milion evra dodeljena su za pet projekata, a te kompanije dobile su iznose do 300.000 evra.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je razvoj inovacija i digitalne ekonomije prepoznat kao jedan od strateških prioriteta Srbije.

Popović je istakao da Vlada Srbije želi da razvija ekonomiju zasnovanu na znanju i da je namera Vlade da podrži razvoj inovacionog preduzetništva, kroz jačanje veze između nauke i privrede i finansijsku pomoć za osnivanje novih i jačanje postojećih inovacionih kompanija.

"Sledeće godine biće opredeljen mnogo veći budžet za inovacije", rekao je ministar i dodao da će sledeće godine biti realizovani programi za izgradnju inovacione infrastrukture u gradovima širom Srbije.

Posebno je podvukao značaj programa razvoja ženskog inovacionog preduzetništva.

Gradski menadžer Goran Vesić naveo je da sama činjenica što je Vlada Srbije izabrala ministra za inovacije i tehnološki razvoj govori koliki se značaj pridaje inovativnoj delatnosti.

"Mi kao lokalna samouprava nemamo puno nadležnosti kada je u pitanju ova vrsta delatnosti, ali smo preduzeli određene korake da podstaknemo kompanije da krenu sa novim poslom", rekao je Vesić.

Podsetio da je Grad Beograd, zajedno sa Ministarstvom prosvete, Univerzitetom Beograd, obnovio Naučno-tehnološki park, te da u njemu danas rade 54 kompanije sa 650 IT inženjera.

"Kada se stvari postave na pravi način, kada se ljudima da šansa onda je moguće da se stvari razvijaju", naglasio je Vesić i dodao da se nada da će Grad Beograd ubuduće moći da izdvoji više sredstava.

Grad je, kako je rekao, ove godine izdvojio milion dinara preko Fonda za mlade projekte za podršku novim projektima srednjoškolaca.

Na ovogodišnji javni poziv Fonda za inovacionu delatnost, koji je završen 1. septembra, prijavilo se 237 kompanija, od čega je 137 za Program ranog razvoja i 100 za program sufinansiranja inovacija.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da ovogodišnje interesovanje pokazuje da u Srbiji ima inovacionog potencijala, a da finansijska podrška kroz dva programa daje priliku preduzećima da smanje rizik razvoja novih proizvoda i ostvare vidljive rezultate u rastu svog poslovanja.

broj komentara 0 pošalji komentar