Tatjana Matić: "Alibaba" stiže u Srbiju, za šest meseci detalji dogovora

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za RTS da je kineska kompanija "Alibaba" zainteresovana za saradnju u oblastima onlajn turizma, e-trgovine i logistike.

Tatjana Matić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je "Alibaba grupa" nakon sastanka delegacije Srbije sa čelnicima te kompanije u sedištu grupe u Hangdžouu, pokazala izuzetno interesovanje za proširenje poslova na srpskom tržištu.

"Dolazak 'Alibabe' je sasvim izvestan. Nakon sastanaka i razgovora koje smo imali sa predstavnicima Nacionalne komisije Republike Kine za reformu i razvoj i predstavnicima kompanije definitivno je utvrđeno da ćemo ući u pregovore o saradnji u oblastima onlajn turizma, e-trgovine i logistike", rekla je Matićeva.

Navodi da sledi formiranje radnih timova koji će definisati aktivnosti za realizaciju zajedničkih projekata u okviru te tri oblasti.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine ukazuje da je na sastanku zaključeno da je srpsko tržište značajno za kinesku kompaniju.

"Sastanak je protekao u izuzetno prijateljskoj atmosferi. Zaključeno je da je srpsko tržište za 'Alibabu' od izuzetnog značaja i da se u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija dolazak te kompanije na srpsko tržište očekuje u narednih nekoliko meseci", istakla je Matićeva.

Navodi da je veoma značajan ulazak "Alibabe" na srpsko tržište, da tu kompanije u ovom momentu zanimaju investicije za koje procenjuju da mogu najbrže da ostvare profit kao što su – onlajn turizam i elektronsko plaćanje.

"'Alibaba' ima platformu za onlajn turizam. Srbija je ukinula vize za kineske građane, a postoji i direktan avionski let, tako da oni smatraju da je potrebno plasirati Srbiju na njihovom tržištu kao turističku destinaciju", navela je Matićeva.

Upitana šta država treba da učini pošto se mnogi žale da su velika zagušenja zbog nepovezanosti sistema carine i distributera, državna sekretarka je rekla da za dolazak jedne takve platforme kao što je "Alibaba pej" država mora da obezbedi neke predispozicije.

"Naša regulativa je dosta unapređena poslednjih godina. Postoje na operativnom nivou neke teškoće na kojima ćemo raditi da se otklone", navela je državna sekretarka.

Dodaje da će se, nakon utvrđivanja konkretnih projektnih aktivnosti, pristupiti potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Ministarstva i "Alibaba grupe".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи