Mihajlović: Spremni smo da gradimo auto-put bilo kojom trasom

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović navodi da je Srbija spremna da gradi auto-put ka Sarajevu i poveže se sa Bosnom i Hercegovinom bilo kojom trasom koju odredi BiH.

Zorana Mihajlović navodi da bi taj auto-put mogao da se gradi kroz Srbiju preko Kotromana, ali i preko Sremske Mitrovice.

Ministarka je izrazila nadu da će se u prvoj polovini 2018. godine znati trasa kojom će taj auto-put ići kroz BiH.

Podsetila je da su razgovori o tom projektu započeti sa BiH još prošle godine na sastanku svih članica Zapadnog Balkana i EU.

"Ono što bi sada mogao da bude naš zaključak, jeste da je Srbija spremna da se poveže sa Bosnom i Hercegovinom, gde god to BiH bude rekla da je njena ruta. Mi smo za sada mislili da ide preko Kotromana i da kada završimo deonicu Koridora 11 Preljina–Požega završimo i 62 kilometara do granice i da se tu povežemo sa BiH", navela je Mihajlovićeva.

Ministarka građevine je rekla za Tanjug da je Srbija spremna i za gradnju našeg dela preko Sremske Mitrovice, ukoliko se BiH možda odluči za tu rutu.

"Mi smo spremni i za to, čak je ta trasa preko Sremske Mitrovice za oko 14 kilometara kraća", navela je Mihajlovićeva.

Ističe da Srbija za projekat gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo ima potrebne prostorne planove i da će već raditi i idejni projekat.

"Mi se nadamo da bi, ipak, negde u prvoj polovini sledeće godine trebalo da znamo kuda bi mogao taj auto-put da ide, da bi mogli da krenemo sa projektno-tehničkom dokumentacijom, kao i da počnemo da razgovaramo o ugovoru o finansiranju", rekla je ministarka.

Navodi da su juče sa članovima Predsedništva BiH vođeni razgovori, na šta Srbija takođe čeka već duže vreme, o potpisivanju međudržavnih sporazima u Savetu ministara BiH za rekonstrukciji svih 11 mostova između Srbije i BiH.

"Srbija je izdvojila šest miliona evra za tu namenu i potrebna dokumentacija sa naše strane je uglavnom gotova. Ali, mi ne možemo da počnemo da radimo dok Savet ministara BiH ne bude usvoji taj međudržavni sporazum", rekla je Mihajlovićeva.

Navodi da se juče razgovralo i o mostu na Drini Ljubovija–Bratunac, koji je Srbija završila u predviđenom roku, ali da BiH treba da izgradi zajednički granični prelaz.

"Mi i tu čekamo sporazum u Savetu ministara BiH, koji će omogućiti da naprave jedan granični prelaz (kako bi most mogao da se koristi)", dodala je ministarka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво