Mihajlović: Spremni smo da gradimo auto-put bilo kojom trasom

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović navodi da je Srbija spremna da gradi auto-put ka Sarajevu i poveže se sa Bosnom i Hercegovinom bilo kojom trasom koju odredi BiH.

Zorana Mihajlović navodi da bi taj auto-put mogao da se gradi kroz Srbiju preko Kotromana, ali i preko Sremske Mitrovice.

Ministarka je izrazila nadu da će se u prvoj polovini 2018. godine znati trasa kojom će taj auto-put ići kroz BiH.

Podsetila je da su razgovori o tom projektu započeti sa BiH još prošle godine na sastanku svih članica Zapadnog Balkana i EU.

"Ono što bi sada mogao da bude naš zaključak, jeste da je Srbija spremna da se poveže sa Bosnom i Hercegovinom, gde god to BiH bude rekla da je njena ruta. Mi smo za sada mislili da ide preko Kotromana i da kada završimo deonicu Koridora 11 Preljina–Požega završimo i 62 kilometara do granice i da se tu povežemo sa BiH", navela je Mihajlovićeva.

Ministarka građevine je rekla za Tanjug da je Srbija spremna i za gradnju našeg dela preko Sremske Mitrovice, ukoliko se BiH možda odluči za tu rutu.

"Mi smo spremni i za to, čak je ta trasa preko Sremske Mitrovice za oko 14 kilometara kraća", navela je Mihajlovićeva.

Ističe da Srbija za projekat gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo ima potrebne prostorne planove i da će već raditi i idejni projekat.

"Mi se nadamo da bi, ipak, negde u prvoj polovini sledeće godine trebalo da znamo kuda bi mogao taj auto-put da ide, da bi mogli da krenemo sa projektno-tehničkom dokumentacijom, kao i da počnemo da razgovaramo o ugovoru o finansiranju", rekla je ministarka.

Navodi da su juče sa članovima Predsedništva BiH vođeni razgovori, na šta Srbija takođe čeka već duže vreme, o potpisivanju međudržavnih sporazima u Savetu ministara BiH za rekonstrukciji svih 11 mostova između Srbije i BiH.

"Srbija je izdvojila šest miliona evra za tu namenu i potrebna dokumentacija sa naše strane je uglavnom gotova. Ali, mi ne možemo da počnemo da radimo dok Savet ministara BiH ne bude usvoji taj međudržavni sporazum", rekla je Mihajlovićeva.

Navodi da se juče razgovralo i o mostu na Drini Ljubovija–Bratunac, koji je Srbija završila u predviđenom roku, ali da BiH treba da izgradi zajednički granični prelaz.

"Mi i tu čekamo sporazum u Savetu ministara BiH, koji će omogućiti da naprave jedan granični prelaz (kako bi most mogao da se koristi)", dodala je ministarka.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 07. dec 2017, 22:20)
anonymous [neregistrovani]

Koridor 11, 12, 13...

Ovo povezivanje bi trebalo da bude u blizini Zlatibora, pa da konačno povežemo i neke turističke i prirodne potencijale kvalitetnim putevima i dovodimo domaće i strane turiste. Tu bi lako bilo povezati autoput sa krakom ka Crnoj Gori. Da, bilo bi skupo graditi u planinama, ali bismo od toga imali velike koristi. Naravno, izbeći ugrožavanje biljnih i životinjskih vrsta.

(četvrtak, 07. dec 2017, 21:40)
anonymous [neregistrovani]

Treba spajati...

...Semberiju i Macvu jer se vec sada zna da ce se graditi brzi put Novi Sad- Sabac- Loznica.
To je mnogo logicniji pravac nego Bijeljina - Kuzmin.