EBRD odobrila kredit "Srbija vozu"

Evropska banka za obnovu i razvoj će obezbediti zajam u iznosu od 47 miliona evra železničkom operateru Srbije, kompaniji "Srbija voz", kako bi finansirala proširenje kapaciteta i unapređenje depoa za održavanje u Zemunu.

Prva faza projekta obuhvata zajam od 30 miliona evra i danas su je potpisali ministar finansija Dušan Vujović, v.d. generalnog direktora "Srbija voza" Jugoslav Jović, direktorka transport tima EBRD Sue Baret i direktor EBRD kancelarije za Srbiju Danijel Berg.

Realizacija druge faze zajma se očekuje početkom 2018. godine.

Ovo unapređenje će omogućiti kompaniji veći kapacitet održavanja u okviru modernizacije železničkog sistema Srbije. Depo u Zemunu će postati glavna lokacija za održavanje železničkog voznog parka i biće jedini odgovarajući depo za nedavno nabavljene elektro-motorne garniture, koje je finansirala EBRD.

Pored poboljšanog servisiranja, projekat će imati i domino efekat na kvalitet putničkih usluga, korisni vek trajanja voznog parka i porast železničkog prevoza putnika.

Evropska banka za obnovu i razvoj je vodeća međunarodna institucija po investicijama u Srbiji.

Do sada je uložila više od četiri i po milijarde evra u više od 200 projekata širom Srbije, navodi se u saopštenju EBRD.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 08. dec 2017, 10:22)
JA [neregistrovani]

a jug

modernizacija , modernizacija ,modernizacija , ali samo od Beograda ka severu. Voz na relaciji Nis- Prokuplje putuje celih 93 minuta,(40 km)ako stigne na vreme. To putovanje zna da bude i duze. Sada kao tacka na i ukidaju se polasci koji su bar malo isplativi, a voz koji ce imati samo par putnika ce i dalje saobracati. Svesno i namerno unistavanje zeleznice.ZASTO ??