Beograd izabran za sedište Transportne zajednice

Ministri za transport zemalja regiona odlučili su da Beograd postane sedište stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana, a ta odluka potvrđena je danas u Briselu, na prvom ministarskom sastanku Saveta EU – Zapadni Balkan za Transportnu zajednicu. 

"Kandidatura Beograda viđena je kao najbolja", kažu za Tanjug diplomatski izvori u Briselu.

Posle potpisivanja Sporazuma o Transportnoj zajednici, do koga je došlo na samitu lidera Zapadnog Balkana letos u Trstu, zemlje iz regiona istakle su svoje kandidature za sedište stalnog sekretarijata te zajednice.

Izbor sedišta zahtevao je konsenzus svih šest partnera iz regiona. 

Tanjug saznaje da je "na političkom nivou" postignut dogovor da Priština, zbog koje nije postojao konsenzus, ostane neutralna prilikom današnjeg glasanja o tome da se Beogradu dodeli sedište regionalne Transportne zajednice. 

U slučaju da je izostala ova saglasnost, zemlje van zapadnobalkanske šestorke su mogle da prijave svoje kandidature za sedište novouspostavljene Transportne zajednice. 

Kao jedna od zainteresovanih strana slovila je i Ljubljana, saznaje Tanjug u Briselu. 

Pored izbora sedišta, na današnjem sastanku Saveta ZB EU za Transportnu zajednicu, komesarka za transport Violeta Bulc predstavila je prioritete EU u toj oblasti, koji za osnovu imaju podršku u primeni projekata i implementaciji evropskih sandarda. 

Direktorka Generalnog direktorata za Zapadni Balkan Genoveva Ruzi Kalavera iznela je perspektive koje Transportna zajednica donosi za region Zapadnog Balkana. 

Ministri šest zemlja regiona takođe su dali svoje viđenje uloge i prioriteta regionalne Transportne zajednice. 

Sporazum o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana potpisan je na samitu Zapadnog Balkana koji je u julu održan u Trstu kao četvrti sastanak u okviru Berlinskog procesa. 

Kao poslednja, BiH je svoj potpis na Sporazum stavila u septembru ove godine. Iz EU ponavljaju da Ugovor o Transportnoj zajednici otvara nove konekcije u regionu, ali i veze regiona sa EU. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво