Tabaković: Visoke naknade banaka koče bezgotovinska plaćanja

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da su visoke međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica ograničavajući faktor za bezgotovinska plaćanja i najavila donošenje odgovarajuće zakonske regulative kojom će se te provizije regulisati.

"Narodna banka Srbije pripremila je Nacrt zakona kojim će se regulisati provizije za plaćanje bankarskim karticama i koji će se naći pred Skupštinom Srbije", rekla je Jorgovanka Tabaković na okruglom stolu "Prednosti i zamke e-trgovine", održanom u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

Guvernerka je poručila bankarima da ne mogu samo da gledaju kako da postojeće sopstvene troškove, u uslovima nižih kamata i nižih prihode nadomeste "novom dovitljivošću i izmišljanjem novih troškova".

Napominje da je vreme da banke shvate gde se nalaze i da svoje izvore sredstava usklade sa realnošću i potrebom da nastave da postoje.

Ističe i da digitalizacija donosi nove tehnologije, nove učesnike na tržištu, uči korisnike novim tehnologijama, što ima potencijal da izmeni aktuelni finansijski sektor.

"Digitalizacija donosi i izazove u vidu sve veće nebankarske konkurencije u nečemu što se tradicionalno zove bankarski posao, dok pred Narodnom bankom Srbije, pored infrastrukturnih, stavlja i regulatorne i bezbednosne izazove", rekla je Tabakovićeva.

Podseća da Narodna banka Srbije intenzivno radi na uvođenju instant plaćanja koja će se obavljati sedam dana u nedelji i da će omogućiti najsavremeniju infrastrukturu, dok je na pružaocima usluga da osmisle za korisnike brzo očitavanje na kasi i bezbedan i jeftin servis.

Učesnici okruglog stola su se saglasili da je elektronska trgovina "voz koji Srbija ne sme da propusti", jer se procenjuje da će se e-trgovina do 2020. godine utrostručiti.

U Evropskoj uniji će ove godine preko interneta biti prodato robe i usluga u vrednosti od preko 600 milijardi evra, pri čemu oko 20 procenata elektronske prodaje čini odeća, a najbrže rastuća prodaja je isporuka hrane koja je tokom ove godine skočila za 34 posto.

Elektronska trgovina danas čini 20 posto ukupne trgovine u EU, a očekuje se da će do 2020. dostići polovinu ukupnih transakcija.

U Srbiji je, na tom planu, zapažen trend povećanja broja transakcija, ali se smanjuje vrednost pojedinačne kupovine.

Naime, u prošloj godini je obavljeno četiri miliona kupovina preko interneta, ali se procenjuje da je manje od milion ljudi kupovalo onlajn. Srpsko tržište elektronske trgovine raste godišnje 20 odsto, ali polazi od veoma niske osnovice.

Takođe, građani Srbije preko interneta više kupuju iz inostranstva nego na domaćem tržištu.

"Bitkoin nije jedinica mere vrednosti robe i usluga"

Osvrćući se na rast bitkoina, guvernerka Tabaković navodi da je on spekulativno sredstvo koje je neke ljude učinilo vrlo bogatima, ali se globalno dnevno njime u proseku obavi tri do pet puta manje transakcija nego, na primer, u platnom sistemu Narodne banke Srbije.

"Bitkoin niti je opšte prihvaćeno sredstvo razmene, niti je jedinica mere vrednosti robe i usluga, niti je čuvar te vrednosti", rekla je Tabakovićeva.

Nedavno istraživanje Evropske centralne banke (ECB) je, prema njenim rečima, pokazalo da se 80 odsto transakcija u EU trgovinama obavlja putem keša, u trenutku kada neke svetske sile najavljuju uvođenje digitalnog novca, kao deo geostrateškog pozicioniranja, kojim bi se prevazišlo preveliko oslanjanje na tzv. zapadne infrastrukture.

Osvrnuvši se na nedavno potpisani Memorandum o sradnji srpskog kartičnog sistema DinaKard i kineskog China UnionPay-a, guvernerka je navela da će Narodna banka Srbije dobiti bepslatnu tehnologiju za najsavremenija beskontaktna plaćanja.

"Dobijamo mogućnost da se nađemo u 160 zemalja gde je trenutno prisutan China UnionPay i otvaramo njima tržište da mogu ovde da dođu. To znači da je konkurencija jedino što nas podstiče da budemo bolji i da rastemo", izjavila je Tabakovićeva.

Podsetila da je China UnionPay drži u svetu preko 50 procenata kartica, odnosno preko 6,5 milijardi izdatih kartica.

Učesnici okruglog stola "Prednosti i zamke e-trgovine" bili su: predstavnici banaka, platnih procesora, kompanija koje nude softverske platforme za onlajn prodavnice, onlajn trgovce, zatim predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, PKS-a, kao i stručnjaci za e-trgovinu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи