Konfindustrija obeležila pet godina postojanja u Srbiji

Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji, Konfindustrija, obeležilo je pet godina postojanja u Srbiji i dodelilo nagrade za najbolje saradnike i kompanije.

Predsednik Konfindustrije Srbije Erik Košuta navodi da je iako osnovana pre pet godina, Konfindustrija u Srbiji u tom kratkom periodu načinila velike korake.

"Konfindustrija Srbija je mlado udruženje koje je u središte svojih aktivnosti postavilo mlade ljude i to pre svega tokom 2017. godine u okviru inicijative 'Godina otvorenih vrata italijanske industrije'. Reč je o projektu koji Konfindustrija realizuje u Italiji već 16 godina unazad, a projekat je zaživeo i u Srbiji zahvaljujući firmama članicama Konfindustrije kao i ambasadi Italije", rekao je Košuta.

Dodaje da je Konfindustrija Srbija među prvima na Balkanu uvela ovu dobru praksu.

"Glavnu potporu u ovoj inicijativi smo pronašli u Ministarstvu prosvete, a počev od novembra 2016. italijanske kompanije u Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Velikoj Plani i Beogradu otvorile su svoja vrata mladima i upoznale ih sa načinom poslovanja savremenih kompanija", rekao je Košuta.

Navodi da je Konfindustrija upravo iz tog razloga veoma ponosna što je na poziv Ministarstva prosvete sarađivala sa radnom grupom koja je bila zadužena na izradi zakona o dualnom obrazovanju.

"Italija je najvažnija izvozna destinacija Srbije, a italijanski izvoz zabeležio je rast od 7,7 odsto u periodu od januara do jula ove godine. Srbija je ključni politički faktor u regionu, angažovana na jačanju mira i stabilnosti i o tome svedoče kako aktuelna vlada Ane Brnabić tako i prethodne vlade na čelu sa aktuelnim predsednikom države, Aleksandrom Vučićem, koji ovo pitanje smatra političkim prioritetom", rekao je Košuta.

Kako navodi, nema investicija tamo gde nema stabilnosti i bezbednosti, a fokus delovanja udruženja Konfindustrija će u narednom periodu biti na dugoročnim planovima koji će ostaviti značajan trag pre svega na polju jačanja saradnje obrazovnog sistema i privrede u Srbiji i ulaganja u mlade.

Potpredsednica Konfidustrija Italija Liča Matioli navodi da saradnja između Srbije i Italije nije iscrpljena.

"Italijanski izvoz ove godine snažno raste. Zato je ovaj region sa Srbijom na čelu veoma značajan. Saradnja nije iscrpljena i očekujem da ona ide u pravcu informatike, poljoprivrede i reciklaže", rekla je Liča Matioli.  

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco rekao je da i Srbija i Italija beleže rast, kao i da Srbija nudi okruženje za poslovanje koje je sve pogodnije za razvoj kompanija.

"Sve te pozitivne komponente rastu zajedno sa približavanjem Srbije cilju članstva u EU. Jasnija pravila poslovanja, javniji tenderi, sve to čini državu stabilnom. Srbija se približava Evropi i istovremeno podiže kvalitet i standard života", naveo je Manco.

Dodaje, da Italija podržava Srbiju na evropskom putu, kao i da se nada da će Srbija što pre zauzeti mesto u Evropi koje joj pripada.

Najviše italijanskih kompanija koje posluju u Srbiji nalazi se u Vojvodini, a potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da u Vojvodini posluje 71 firma iz Italije, koje zapošljavanju oko 11.500 ljudi.

"Radićemo na tome da kreiramo mehanizme koji će privlačiti još više investicija, a nadam se da je ovo tek početak saradnje sa italijanskim kompanijama", rekao je Milićević.

Povodom pet godina postojanja Konfindustrije dodeljene su nagrade u četiri kategorije uspešnim kompanijama članicama, uglednim pojedincima i institucijama.

Nagrada za najveći doprinos razvoju privredne saradnje Italije i Srbije za period od 2012-2017. dobila je kompanija "Progeti", nagradu za društveno odgovorno poslovanje - zaštita životne sredine dobila je kompanija "Fleš Srbija", nagradu za društveno odgovorno poslovanje - podrška lokalnoj zajednici dobila je kompanija "Paladio", dok je nagradu za opštinu u Srbiji sa najboljim poslovnim ambijentom po izboru italijanskih privrednika dobila opština Apatin.

Nagradu za najboljeg institucionalnog partnera dodeljena je Privrednoj komori Srbije, a dodeljena su i posebna priznanja pojedincima koji su u prvih pet godina postojanja Konfindustrije istakli u smislu podrške i saradnje sa udruženjem.

Među dobitnicima su i pomoćnica ministra prosvete za starteško planiranje Gabrijela Grujić i narodna poslanica i predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво