Za kapitalne projekte 80 milijardi, najviše za koridore

Predlogom budžeta za 2018. godinu predviđena su ulaganja u kapitalne projekte u vrednosti od 79,97 milijardi dinara, od čega najviše u infrastrukturne u resoru Ministarstva građevinarstva – 52 milijarde.

Najviše novca će otići za završetak putnog Koridora 10, skoro 11 milijardi dinara.

Za završetak više deonica na južnom i istočnom kraku Koridora 10 otići će ukpuno 9,7 milijardi dinara, za Ipsilon krak na Koridoru 10 (obilaznicu oko Subotice do Kelebije) 800 miliona dinara i za novi most kod Ostružnice na obilaznici oko Beograda (Koridor 10) 4,5 milijardi.

Pojedinačno po projektima, najviše je predviđeno za završetak auto-puta na Koridoru 11 Obrenovac–Ljig (Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig) 9,843 milijarde, kao i za gradnju brze pruge Beograd–Budimpešta kroz Srbiju – osam milijardi dinara.

Za deonicu Koridora 11 od Surčina do Obrenovca biće izdvojeno 5,8 milijardi, a za deonicu od Preljine do Požege 2,8 milijardi.

Ministarstvo finansija će za eksproprijaciju zemljišta za realizaciju kapitalnih projekata izdvojiti 13,09 milijardi dinara.

Srbija će u 2018. godini izdati garancije u ukupnoj vrednosti do 58,6 milijardi dinara.

Prema projekciji, predviđeni su kapitalni rashodi od 86 milijardi dinara u 2019. i 84 milijarde u 2020, tako da su u naredne tri godine predviđena izdvajanja za kapitalne projekte od ukupno 250 milijardi dinara.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je, inače, prema predlogu budžeta za 2018, dobilo ukupno 79,9 milijardi ili za 4,24 milijarde više nego u 2017. godini.

Iz budžeta će za završetak gradnje auto-puta Kragujevac–Batočina otići 700 miliona dinara, a za završetak gradnje mosta na Drini Ljubovija–Bratunac 35 miliona dinara.

Takođe, za projekat gradnje brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma opredeljeno je 50 miliona dinara.

Za železničku infrastrukturu i nabavku dizel motornih vozova je, u resoru Ministarstva građevinarstva, predviđeno 7,906 milijardi dinara, za rekonstrukciju pruge Sićevo–Dimitrovgrad 854 miliona dinara i za izgradnju pruge Radinac–Smederevo do nove luke Smederevo 925,6 miliona dinara.

Za idejno rešenje i potrebne studije za Tehničko-putničku stanicu Zemun 19,4 miliona dinara, a za kontejnerski terminal u Makišu 25 miliona.

Prema predlogu budžeta, Ministarstvo finansija će izdvojiti 377 miliona dinara za izgradnju graničnih prelaza Gostun, Vatin, Bajina Bašta, Sot i Gradina.

Obnavljaće se mostovi na Drini, pa je predviđena rekonstrukcija starog mosta na prelazu Ljubovija–Bratunac sa 50 miliona dinara, zatim mosta na prelazu Karakaj kod Zvornika sa 3,5 miliona i mosta na prelazu Skelani kod Bajine Bašte sa pet miliona dinara.

Srbija će u 2018. odobriti projektne i programske zajmove u iznosu do 576,398 milijardi dinara.

Vlada Srbije je 29. novembra usvojila Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво