Ministarstvu za rad veći budžet za 1,3 milijarde dinara

Državni sekretar Srbislav Cvetić navodi da će budžet Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u 2018. godini biti 149,2 milijarde dinara, što je za 1,3 milijarde dinara više nego ove godine.

Na sednici skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Srbislav Cvetić je rekao da je 54,3 milijarde dinara namenjeno za porodičnopravnu zaštitu, 49,7 milijardi za socijalnu zaštitu, a 23,2 milijarde za transfere Fondu PIO.

Naveo je da je 14 milijardi dinara odvojeno za prava korisnika u oblasti boračkih i invalidskih prava.

"Za donacije nevladinim organizacijama biće izdvojeno 567 miliona dinara, i to za narodne kuhinje i za konkurse za nevladin sektor", navodi Cvetić.

Kako navode nadležni, predviđena je i budžetska podrška u ukupnom iznosu od 204 miliona dinara za smeštaj korisnika u privatne domove za stare, i to 32.000 dinara po korisniku.

Cvetić navodi da su državni kapaciteti puni i da trenutno oko 900 korisnika čeka smeštaj u dom.

Obrazlažući predloženi budžet, Cvetić je rekao i da je 30 miliona dinara predviđeno za podršku žrtvama nasilja i za SOS telefon.

Za poboljšanje položaja ranjivih grupa iz budžeta će biti izdvojeno 756 miliona dinara i to kao podrška udruženjima i lokalnim samoupravama, a Cvetić kaže da će biti uvedena obaveza opština da podnose izveštaj o trošenju tog novca.

Prošireno pravo na porodiljski dodatak

Na sednici skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Srbislav Cvetić naveo je da će novim zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom pravo na porodiljski dodatak biti prošireno i na preduzetnice, poljoprivrednice i žene angažovane van radnog odnosa.

Osnovica za isplatu tog dodatka zavisiće, kako navode nadležni, od uplaćenih doprinosa na osnovu neke vrste prihoda koje su imale u poslednjih 18 meseci.

Taj zakon je u skupštinskoj proceduri, a predviđeno da će početi da se primenjuje od 1. jula iduće godine.

Cvetić precizira da će pravo na porodiljski dodatak biti prošireno i na žene koje su angažovane i na ugovor o delu ili na ugovor o privremeno povremenim poslovima.

Novim rešenjima, kaže, smanjuje se mogućnost zloupotreba koje su se dešavale.

Cvetić navodi da je predviđeno povećanje dodatka za prvo dete sa 39.000 na 100.000 dinara, koji će biti jednokratno isplaćen.

Nakon kraće rasprave, sedam članova Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva glasalo je za predloženi budžet za 2018. godinu, jedan je bio protiv, a dva uzdržana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво