Novi pogon kruševačkog FAM-a

U Kruševcu je na novoj lokaciji Fabrike maziva otvoren pogon za proizvodnju antikorozivnih sredstava za čišćenje i odmašćivanje. S obzirom na to da je reč o lako zapaljivim sredstvima, dislokacijom pogona nekoliko kilometara od centra grada bezbednost je podignuta na najviši nivo. Projekat je vredan milion evra, a podržalo ga je Ministarstvo privrede. Postrojenje je svečano pustio u rad ministar Goran Knežević.

Otvaranjem novog pogona 80 posto proizvodnje Fabrike maziva koncentrisano je na novoj lokaciji, čime je obezbeđena ušteda od 60.000 evra. Instalisani kapaciteti su 2.500 tona za 250 dana rada u jednoj smeni, a predviđena je i mogućnost proširenja kapaciteta.

Mišo Kiro, radnik Fabrike maziva, kaže da na tim poslovima radi 28 godina.

"Na staroj lokaciji u Lipovcu uslovi su bili mnogo gori, ovde su mnogo lepši", zadovoljan je Kiro.

Zahvaljujući intervenciji države Fabrika maziva izbegla je stečaj polovinom prošle godine.

Bez obzira na dugove, proizvodnja nikada nije prekinuta, trećina proizvoda se izvozi u zemlje okruženja, Rusiju i Afriku, a 225 zaposlenih redovno prima platu.

Ministar privrede Goran Knežević kaže da novi pogon neće doneti intenzivno zapošljavanje ali će doneti efikasniju proizvodnju, bolju zaštitu radnika i bolje uslove za rad i zaštitu čovekove okoline.

Knežević je najavio da će budžet Ministarstva privrede za narednu godinu biti razvojni i iznositi oko 20 milijardi dinara.

"Od toga je skoro 90 procenata sredstava namenjeno za podsticaje u privatnom preduzetništvu. Imaćemo linije koje će podržavati ne samo linije domaće i strane, već će podržavati i pre svega preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, jer tu smo postigli sjajne rezultate", ističe Knežević.

Ministar očekuje da će i ove godine broj novozaposlenih u srednjim i malim preduzećima biti na nivou prethodne, od oko 30.000 radnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво