Ko može da dobije besplatne kilovate?

Povlastice za struju ove godine koristi 73.000 najugroženijih domaćinstava, što je 10 odsto više nego lane. Analize pokazuju da taj broj može biti bar trostruko veći pa u Vladi rade na izmeni Uredbe o socijalno zaštićenim kupcima. Kako RTS saznaje, biće obuhvaćene i neke ranjive kategorije građana. Postojeće olakšice ističu sa kalendarskom godinom pa već od ponedeljka treba krenuti u obnovu zahteva za 2018. kako bi se popust dobio i za januarski račun.

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat-časova struje, a tokom grejne sezone od oktorbra do aprila 75 metara kubnih gasa. Građani očekuju da nova Uredba olakša proceduru.

Pored socijalo ugroženih pravo na besplatne kilovate i kubike gasa imaju i druga domaćinstva u zavisnosti od prihoda, broja članova i imovnog stanja.

Limiti su: Za jednočlano domaćinstvo do 14.060,11 dinara, sa dva i tri člana do 20.471,21 dinar, za porodice za četiri i pet članova do 26.878,10 dinara a sa šest i više članova do 33.800,72 dinara.

"Da bi svoje pravo ostvarili oni mogu potrošiti najviše četiri puta više energije u odnosu na količinu koja im se odobrava u kilovat-satima. Odnosno, ako je njihova potrošnja do 6,5 puta veća od odobrenih kilovat-sati onda imaju umanjenje do 50 posto", ukazuje direktor Snabdevanja električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić.

"Najveći broj onih koji podnose zahtev za sticanje energetski zaštićenog kupca su korisnici prava na dečji dodatak i korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i oni podnose samo rešenja kojim ostvaruju to prvo", kaže Nadica Šalinger iz Odeljenja za društvene delatnosti grada Leskovca.

Zaštićena su i ugrožena domaćinstva koja imaju bolesnike.

"Tu se radi zapravo o bolesnim ljudima kojima je električna energija potrebna pre svega za njihovu životnu egzistenciju tako da ne postoji mogućnost isključenja električne energije", objašnjava Danijela Milosavljević, većnica grada Vranja za socijalna pitanja.

U Ministarstvu energetike kažu da sa Svetskom bankom prate realizaciju tog posla na terenu i da Uredbu menjaju kako bi proširili broj korisnika i uvođenja elektronske uprave.

"Dolazimo do toga da je formirana elektronska uprava tako da i neke podatke koje su u prethodnom periodu na teži način skupljali i dolazili do informacija da apliciraju za ta sredstva sada ćemo pomoću e-uprave omogućiti da se lakše dolazi do korišćenja besplatnih kilovata", navela je Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Za dva meseca grejne sezone povlastice za gas dobilo je tek 55 domaćinstva. U "Srbijagasu" očekuju da ih tokom zime bude više.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. dec 2017, 09:06) - anonymous [neregistrovani]

ovo je kao sa novom karticom za penzionere

Evo vam kartica pa mozete sa popustom da idete u pozoriste, bioskop, restoran ako imate pare za to

(subota, 02. dec 2017, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

Prasina u oci

Nije li ovo samo bacanje prasine u oci? Cena potrosenih kilovata je samo smesno mali deo racuna na kraju meseca. Da li ce navedene kategorije biti oslobodjenje nameta, koji u stvari najvecim delom cini konacnu cifru? Da bi ste razumeli pitanje evo licnog primera: sa oko 160 u visoj i 70 u nizoj tarifi, cena potrosenih kilovata mi iznosi oko 1000 dinara, a krajnja cifra na racunu (bez zaostalih dugovanja) je oko 2350 dinara!!! Znaci - 1350 dinara su razne vrste poreza, akciza, taksi, ukratko - nameta!!!

(subota, 02. dec 2017, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

EPS?

EPS je drzava u drzavi. Plate su im kao u zapadno-evopskim drzavama pa i penzije kada odu u penziju a kada treba kredit za bilo sta drzava mora da da garancije tj. narod? Kao da Oni prave Elektricnu energiju svojim radom!? Nikada to ne mogu da razumem niti cu razumeti. Sa Gasom je jos crnji i gore. Imaju ogromne gubitke a plate su im ogromne takodje! Da se covek zapita" Ima li neko u drzavi Srbiji pamet ili ne?

(subota, 02. dec 2017, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

Država muti !

Socijani slučajevi treba od države da dobijaju novac,kojim bi platili struju. Ovako ispada da ih elektrodistribucija subvencioniše. I onda,cenom koju svi plaćaju, nadoknadjuje gubitke!

(subota, 02. dec 2017, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

re:

A meni sa bolesnim ocem u invalidskoj penziji koja je 13000, nezaposlenom majkom, zenom koja nije zaposlena I u 7 je mesecu trudnoce, I meni koji nisam zaposlen a imam 3 kredita treba da iskljuce struju, I da se takvi kao ti sto "redovno placaju" zapitaju sto je tako!??????

(subota, 02. dec 2017, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

Ko plaća "besplatno"

Sad mi je jasno zašto mi , stalne platiše , plaćamo ovako skupo struju !