Udvostručena cena zemlje za potrebe rudnika zlata kod Bora

Otkupna cena zemlje za potrebe rudnika zlata "Čukaru Peki" kod Bora gotovo je udvostručena. To je rezultat razgovora lokalne zajednice i poslovodstva kompanije "Rakita", ćerke firme kanadskog "Nevsuna". Pored korekcije cene zemlje, zvaničnici u Boru smatraju da s investitorom moraju precizirati i druga pitanja, od izmeštanja aerodroma i puteva, do ekologije.

Otkupljeno je već više od 250 hektara, a u planu je kupovina još 600 hektara na području sela Brestovac, Slatina i Metovnica. Prosečna cena zemlje bila je oko 60 dinara po kvadratu.

"U zavisnosti od klase i kvaliteta zemljišta, na tržišnu cenu ranije smo dodavali 60 odsto, a sada dodajemo 100 odsto premiju ili bonus, što znači da faktički duplo plaćamo. Ovo važi za vlasnike od kojih smo prethodno otkupili i od onih od kojih planiramo da otkupimo zemljište", kaže Aleksandar Vulović, menadžer za dozvole i komunikaciju PD "Rakita".

Svi oni koji su već prodali svoj posed za budući rudnik treba da dođu u informacioni centar preduzeća "Rakita" u Boru. Tu će im na osnovu aneksa ugovora biti isplaćen ostatak novca, jer je cena zemlje gotovo udvostručena.

Preliminarna ekonomska procena koju je izradila kanadska kompanija "Nevsun" pokazuje da je ukupna vrednost projekta budućeg rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora milijardu i po američkih dolara. Predviđeno je da eksploatacija traje 15 godina i da se za to vreme izvadi milion tona bakra.

"Mi moramo dalje štititi interese Vlade Republike Srbije, štititi interese opštine Bor, i na konto svega toga naš zahtev je sledeći – da se mora maksimalno uključiti lokalna privreda jer nije korektno da zaista investicione procese rade fabrike i firme sa strane, a da naša privreda stoji mrtva i da nema aktivnosti na tom rudniku", kaže predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić.

Izmeštanje aerodroma, lokalnih puteva i odlaganje otpada i jalovine biće narednih meseci najvažnije teme za Borane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво