Đorđević: Postignuta saglasnost za izmenu Zakona o radu

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta saglasili su se o izmenama Zakona o radu, ali konsenzus nije formalno postignut zbog proceduralnih razloga, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.

Jedina izmena će biti da radnik od prvog dana mora da bude prijavljen.

"Upoznao sam SES šta će to biti promene u Zakonu u radu i svi su se složili sa tim promenama, ali zbog same formulacije i same izmene koja se ticala ne samo Zakona o radu, već i Zakona o centralnom registru dosta smo dugo sa zakonodavstvom usaglašavali, doneli smo izmenu i dostavili je, ali je to bilo kasno da se odluči na Uniji poslodavaca Srbije", objasnio je Đorđević.

Na konferenciji za novinare posle sednice SES-a u Vladi Srbije, Đorđević je objasnio da je jedina izmena u tome da kada inspektor rada zatekne radnika na poslu on mora odmah da bude prijavljen, a poslodavcu je ostavljena mogućnost da u roku od tri dana prijavi tog radnika.

"Radnik neće moći da počne da radi dok poslodavac tu obavezu ne ispuni", zaključio je Đorđević.

Sindikati smatraju da je takvo rešenje zajednički interes.

"To je put da u sledećoj godini zaista smanjimo sivu ekonomiju, rad na crno i uvedemo neka pravila igre koja će poštovati svi, poslodavci pre svega, kako ne bi pravili nelojalnu konkurenciju", ističe Dušan Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U Socijalno-ekonomskom savetu smatraju da bi ubuduće o budžetu trebalo da razgovaraju tokom čitave godine. Sa 136 milijardi dinara koliko je dobilo ministarstvo u čijoj nadležnosti su rad, zapošljavanje i socijalna davanja, ministar je zadovoljan.

"Čak smo otvorili i tri nova programa. Jedan projekat je za lica koja čekaju smeštaj u privatnim domovima. Drugi je SOS telefon, a treći je sigurna kuća za žrtve trgovinom ljudima", izjavio je Đorđević.

U Srbiji, kako je dodao, postoje 904 lica koja čekaju na smeštaj u domovima, a za taj projekat su dobijena sredstva od Ministarstva finansija kako bi bio pokrenut već u sledećoj godini.

"To se tiče smeštaja tih lica u privatnim domovima, raspisaćemo tender i otvoriti mogućnost privatnim licima da budu smešteni u domovima u kojima ima mesta, kako bismo postala zemlja u kojoj nema liste čekanja za smeštaj u domovima", naveo je Đorđević, dodajući da su za taj projekat dobijena sredstva u iznosu od 200 miliona dinara.

Kada je reč o budžetu za socijalna davanja, neki transferi su, prema njegovim rečima, prebačeni i isplaćivaće se direktno iz Nacionalne službe za zapošljavanje, tako da neće ići preko Ministarstva rada.

Kako je naveo, neki fondovi su čak i povećani, kao što je reč o fondu koji se tiče osoba sa invaliditetom.

Iako još ne znaju za koliko, poslodavci najviše očekuju od povećanja neoporezivog dela zarade, prvenstveno zbog investicija.

"Praktično to su spojeni sudovi, ukoliko privredi ostaje više, ukoliko su zahvatanja države manja, ostaje sigurno mnogo više sredstava koja će se usmeriti ka investicijama", ističe Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Ponovo se govorilo i o zahtevu da svi čije su zarade svojevremeno smanjene za 10 odsto, dobiju povišicu.

"Prošli put smo napomenuli da je to za javna komunalna preduzeća , ustanove kulture, RTS, RTV, Madjar so, dobio sam potvrdu da ti problemi počinju da se rešavaju", rekao je Dragan Milanović iz UGS "Nezavisnost".

Savet je podržao predloge Zakona o platama službenika u lokalnim samoupravama i Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво