Popović za zajedničku viziju sa Kinom i zemljama Srednje i Istočne Evrope

Srbija je posvećena izgradnji zajedničke vizije sa Kinom i zemljama Centralne i Istočne Evrope u okviru mehanizma 16+1 i želimo zajednički ekonomski napredak zasnovan na inovacijama i primeni znanja, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Ministar Popović je u obraćanju na Inovacionom forumu u Bratislavi, koji zajednički organizuju Slovačka i Kina, ukazao na to da zemlje Centralne i Istočne Evrope dobijaju značajnu podršku od Kine za razvoj inovacionih kapaciteta kroz transfer znanja i tehnologija.

"Taj transfer se odvija kroz zajedničke razvojne i istraživačke centre, laboratorije, kao i izgradnju inovacionih i industrijskih parkova koji su tačka spajanja inovacija, nauke i industrije", naveo je Popović.

Ističe da su u toku pripreme za izgradnju industrijskog parka u Beogradu koji zajedno realizuju Srbija i Kina.

"Proučavamo intenzivno modele ovakvih parkova u Sudžou, Šijanu, Šenženu, smatrajući ih nosiocima inovacija i uzajamnog rasta", naveo je Popović.

Ukazao je da digitalna ekonomija, visoke tehnologije, biotehnologije, čista energija, IT i inženjerstvo materijala, čine osnovu budućeg ekonomskog rasta svake države.

Tokom posete Slovačkoj, Popović se sastao sa ministarkom obrazovanja, nauke i istraživanja Martinom Lubjovom i državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Rastislavom Kovanecom.

Ministar Popović, koji je i kopredsednik mešovitog komiteta vlada Srbije i Slovačke, naveo je da je bilo reči o održavanju sednice mešovitog komiteta u prvom kvartalu sledeće godine, jer "postoji ogroman potencijal za saradnju, posebno u oblasti inovacija".

Podsetio je da je Slovačka brzorastuća industrija i da je najveći proizvođač automobila u svetu po glavi stanovnika.

"Koristićemo znanja naših slovačkih partnera da ta njihova iskustva iskoristimo za povezivanje naše nauke i znanja. Brz rast automobilske industrije uslovio je povećanje zahteva za visokokvalifikovanim ljudskim resursom. To je šansa za saradnju sa inovacionom i istraživackom zajednicom u Srbiji", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je značajan projekat razvoja integrisanih inovacionih instrumenata u osam regiona Slovačke, koji obezbeđuje ravnomeran razvoj inovacija na teritoriji čitave zemlje.

"To je ono što želimo da primenimo u Srbiji, da ne bude sva inovaciona zajednica u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, već i u Kragujevcu, Vranju, Leskovcu i celoj Srbiji", naglasio je Popović.

Ministar je naveo da Slovačka može u inovacionom aspektu da pomogne i slovačkoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.

"Oni mogu da budu lideri tih znanja u Srbiji, što bi pomoglo da mladi Slovaci ostanu i iz naše zemlje rade za slovačke gigante i ne odlaze u inostranstvo", rekao je Popović.

Ministar je istakao da su Srbija i Slovačka u Dunavskoj strategiji definisani kao zemlje nosioci sedmog stuba ove strategije, koja se odnosi na izgradnju društva zasnovanog na inovacijama i znanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво