Deonica Preljina–Požega jedna od najzahtevnijih na Koridoru 11

Ugovor o izgradnji deonice auto-puta duge 31 kilometar Požega–Čačak, koji je potpisan na samitu u Budimpešti, vredan je 450 miliona evra. Ta deonica je i deo budućeg putnog pravca prema Crnoj Gori i BiH koji bi trebalo da spoji Zapadnu Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu "Beograd – Južni Jadran", deonice Preljina–Požega duge 30,9 kilometara auto-puta u punom profilu, potpisan je između Vlade Srbije i kineske kompanije SSSS u Pekingu, tokom Foruma "Pojas i put" u maju ove godine.

Deo auto-puta Koridora 11 Preljina–Požega jedan je od najzahtevnijih na pravcu Koridora 11 i on obuhvata obilaznicu oko Čačka i zaobilazi Ovčarsko-kablarsku klisuru. Spaja i dva bitna putna pravca – jedan prema Crnoj Gori drugi prema BiH.

"Od Požege do Kotromana, odnosno do Višegrada, predviđen je auto-put. Saobraćajni institut CIP je uradio generalni projekat, a treba da se nastavi, treba da se urade idejni i glavni projekti kako bi se povezala Republika Srpska", kaže Milutin Ignjatović iz Saobraćajnog istituta CIP.

Projektanti kažu da će gradnja biti komplikovana, ali da su ispunjeni svi uslovi da ova saobraćanica bude u skladu sa svim ekološkim i saobraćajnim standardima Evropske unije.

"Ovaj put ima tri tunela: Trbušani, Laz i Munjino brdo, 32 mosta, 11 nadvožnjaka, i tri petlje, od čega je najvažniji čvor Prilipac, koji se nalazi na samom kraju deonice, odakle vode putevi ka Boljarima i Kotromanu", objašnjava projektant auto-puta Nevenka Đokić.

Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova i isporuku opreme, materijala i delova sa rokom za izvođenje radova od 36 meseci, u koji nije uključen period izrade i usvajanja projektne dokumentacije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво