Samit u Budimpešti: Kina ulaže još tri milijarde dolara, Srbija prednjači po broju ugovora

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je na 6. samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti da je saradnja sa Pekingom važna za razvoj Evrope. Rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta prvi važan projekat Kine, zemlje članice EU i kandidata za članstvo u EU, poručio Orban. Modernizacija železnice od ogromnog značaja za Srbiju i region, istakla premijerka Srbije Ana Brnabić. Kina će obezbediti još tri milijarde dolara za razvoj zemalja centralne i istočne Evrope, najavio je premijer Kine Li Kećang.

Viktor Orban je u obraćanju ukazao da je nekada Evropa bila potrebna za modernizaciju Kine, a da je sada nastupio period kada je za razvoj Evrope neophodno da u njemu učestvuje istok sa svojom tehnologijom i finansijama.

"Od uspeha te saradnje zavisiće i uspeh cele Evrope, a od koje će profitirati cela EU", podvukao je Orban.

Mađarski premijer govorio je i o tenderu za rekonstrukciju železničke pruge između Budimpešte i Beograda.

"Ovo je prvi važan projekat koji je uspostavljen u saradnji Kine sa zemljom članicom EU i kandidatom za prijem u članstvo Unije. Stvoriće mogućnosti da se dođe sa evropskog dela mora do kopna u centralnoj Evropi", objasnio je Orban.

Prema njegovim rečima, saradnja Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koje se nalaze između glavnih evropskih sila – Nemačke i Rusije, uspostavljena je kako bi se podstakao privredni rast kontinenta.

Orban je ukazao da će region centralne i istočne Evrope u narednom periodu postajati sve značajniji ekonomski prostor na kontinentu, i da čini prostor od 129 miliona stanovnika sa 16 zemalja.

Podsetio je da je od tih 16 zemalja 11 učlanjeno u EU, a pet su kandidati.

"Verujemo i mislimo da Evropa ne sme da postane tvrđava, jer ako to učini, ispustiće mogućnost razvoja. Ne treba da zatvori vrata, posebno sada kada se suočava sa izazovima na koje možemo da odgovorimo samo ako imamo snažne saveznike", podvukao je mađarski premijer.

Rekao je da 16 zemalja centralne i istočne Evrope na saradnju sa Kinom gleda kao na odličnu priliku, a tokom proteklih šest sastanaka proširen je okvir kooperacije.

"Naša saradnja je postala definišući faktor veza između Kine i Evrope", naglasio je Orban.

Značajne transformacije globalne ekonomije

Istakao je da globalna ekonomija prolazi kroz značajne transformacije, a Kina nudi kapacitete sa kojima možemo da primenimo investicije u centralnoj i istočnoj Evropi za koje ne bi bilo resursa.

"Vidimo da su u ovom globalnom poretku koji je uspostavljen velike kompanije sa istoka već prisutne na glavnim evropskim tržištima. One su vodeće u digitalnoj tranziciji, što će biti odlučujuće u nacionalnim ekonomijama", objasnio je Orban.

Podvukao je da inicijativa kineskog predsednika Si Đinpinga "Jedan pojas, jedan put" predstavlja novi oblik globalizacije, gde svet nije dalje podeljen na nastavnike i đake, već zasnovan na međusobnom poverenju i međusobnim prednostima.

"Mi iz centralne i istočne Evrope smo zainteresovani za ovu inicijativu. Ponosan sam što je Mađarska prva potpisala ovaj sporazum od evropskih zemalja", istakao je on.

Mađarski premijer ukazao je da će na ovogodišnjem samitu posebno težište biti finansijska saradnja, odnosno pokretanje druge faze Centralnoevropskog investicionog fonda.

Prva faza, kako je dodao, uspešno je završena i sada će biti potpisan novi sporazum za drugu fazu.

"Kina i centralna i istočna Evropa su geografski udaljene, ali to samo još više podvlači značaj naših veza", rekao je Orban.

Ukazao je i na značaj promovisanja kurseva kineskog jezika.

Brnabić: Raznilokist saradnje – nove mogućnosti za razvoj 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na plenarnoj sesiji Samita da je Srbija potpuno posvećena unapređenju odnosa između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Poručila je da raznolikost saradnje pruža nove mogućnosti za razvoj.

Brnabićeva je istakla da je format "16+1" saradnje sa Kinom veoma značajan i važan mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije i za jačanje saradnje Kine sa Evropskom unijom.

Važno je i što se na marginama događaja sastaju premijeri zemalja okupljenih u toj inicijativi i razgovaraju o saradnji u brojnim oblastima, dodala je srpska premijerka.

"Ponosna što moja zemlja predstavlja jednu od tačaka gde se ukršta Novi put svile, na liniji rute Ekspresne pomorsko-kopnene linije, gde će upravo u Beogradu biti obeleženo otvaranje radova na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta", podvukla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da trilateralni projekat modernizacije železnice na liniji Beograd - Budimpešta predstavlja prvi prekogranični projekat u tom formatu saradnje, koji je od ogromnog značaja za Srbiju i zemlje regiona.

Brnabićeva je poručila da Srbija intenzivno nastavlja sa realizacijom zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i dodala da je i dalje na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u toj oblasti sa Kinom.

Govoreći o različitim oblastima saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Brnabićeva je izdvojila Dijalog o visokom obrazovanju Kina-CIEZ i četvrti sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja CIEZ u Novom Sadu.

"Ulaganje u bolje obrazovanje mladih je prioritet, jer je omladina stub budućnosti svake zemlje. Ponosna sam jer Novi Sad predstavlja novi temelj za jačanje akademskih i intelektualnih veza između naših zemalja", navela je Brnabićeva u obraćanju.

Podsetila je na Sporazum o ukidanju viza na obične putne isprave za građane Srbije i Kine na period do 30 dana, kao i uspostavljanje avio-linije "Hajnan Erlajnza" na relaciji Beograd - Peking.

Dodala je da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju finansijske saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope i da je ponosna jer je predstavništvo "Bank of China" počelo sa poslovanjem u Srbiji početkom ove godine, odakle će pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i bivše jugoslovenske republike.

Naglasila je i značaj kulturne saradnje za bolje razumevanje i povezivanje zemalja i najavila otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, kao i Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čije je temelje postavio predsednik Kine Si Đinping, tokom prošlogodišnje posete Beogradu.

Saradnja u formatu "16+1" veoma je važna jer, kako je rekla, raznolikost saradnje i naše komparativne prednosti svakog novog dana pružaju nove mogućnosti za razvoj.

"Radi postizanja još većih zajedničkih uspeha, od velikog je značaja sinergija nacionalnih razvojnih strategija naših zemalja. Uprkos našim različitostima, moramo međusobno da se podržavamo i podstičemo, jer jedino tako možemo da postignemo zajednički uspeh, što je i cilj ove, kao i inicijative Pojas i put", zaključila je Brnabićeva.

Li: Dobar period da planiramo budućnost

Kineski premijer Li Kećang je na skupu u sportskoj areni "Laslo Pap" rekao da se šefovi vlada sastaju u prelepoj Budimpešti tokom jeseni, kada ima puno voća i naglasio da je "ovo dobar period da planiramo budućnost. "Nadam se da saradnja sa 16 zemalja CEE ima širu perspektivu", rekao je Li.

Kaže da je u pitanju jedinstvena saradnja u okviru mehnizma 16 plus 1 i da treba pronaći i nove puteve saradnje.

Li je naglasio da odgovor za to leži u zajedničkoj viziji i tradiciji, koju deli 16 zemalja, kao i da trend globalizacije u svetu mogu da obogate regionalne i transregionalne inicijative za saradnju.

"Dobar primer takve saradnje je mehnizam 16 plus 1", naglasio je kineski premijer.

Istakao je da se u okviru tog mehanizma saradnja sprovodi na osnovu principa međusobnog uvažavanja i "vin-vin" kooperacije.

Li je naveo da ima šest posmatrača u okviru mehanizma 16 plus 1 i da je među posmatračima i Austrija, kao i da su dobre i regionalne inicijative poput Višegradske grupe.

Saradnja Kine i 16 evropskih zemalja je rasla u prethodnih pet godina i, kako je naveo, investicije kineskih kompanija su porasle sa šest na devet milijardi dolara.

Takođe, trgovinska razmena Kine i tih zemalja je na nivou od 60 milijardi dolara, a broj direktnih letova je u odnosu na pre pet godina povećan sedam puta.

Li je rekao da je broj kineskih turista sa regionom centralne i istočne Evrope povećan sa 200.000 na više od 930.000 turista i da bi taj broj mogao da bude udvostručen narednih godina.

Poručio je da je Kina spremna da isporuči više svoje kvalitetne robe Evropi, na primer, meso, med, voće... dok je istovremeno otvorena za kvalitetne poljoprivredne proizvode iz evropskih zemalja.

Brojni protokoli sa 16 zemalja

Kina danas potpisuje razne protokole sa 16 zemalja za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu.

"U narednih pet godina mi ćemo imati uvoz vredan osam biliona dolara i nadamo se da će zemlje centralne i istočne Evrope povećati svoje prisustvo na našem velikom tržištu", rekao je Li.

On je naglasio da Kina ima i kompletan lanac industrijskih kapaciteta i da i u toj oblasti može da poveća saradnju sa evropskim zemljama, kao i kada je reč o saradnji u realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata.

Kina podstiče izgradnju industrijskih parkova i vlada podstiče kineske kompanije koje mogu da investiraju u evropskim zemljama, naveo je Li.

Kada je reč o novim tehnologijama i novim modelima biznisa, u prethodnom periodu Kina je otvorila više od 15 miliona radnih mesta u tim naprednim sektorima.

Naglasio je da je potrošnja ključna za privredni rast Kine i da evropske zemlje i tu mogu da vide svoju šansu.

Li je izrazio očekivanje da će efekti saradnje u 16 plus 1 biti povećani 16 puta narednom periodu, nakon čega je ispraćen velikim aplauzom.

Ministar trgovine Kine Žong Šan rekao je da je glavna tema samita u Budimpešti produbljivanje ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje za "vin-vin" razvoj svih.

Rekao je da je prisutno više od 1.000 kompanija i da će skup doneti novu saradnju i zajedničke projekte.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво