Generalna skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija

Prva generalna skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, na kojoj učestvuje veliki broj srpskih privrednika, održana je u Tirani. Ministar privrede Goran Knežević je rekao da su dve zemlje povećale robnu razmenu za više od trećine u prvih devet meseci ove godine, a predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež da je to najveći poslovni skup u istoriji dve zemlje.

Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija okuplja više od 100 kompanija iz obe zemlje. Temelj su postavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i albanski premijer Edi Rama, prošle godine u Nišu. Posle jednogodišnje saradnje dveju komora – zajednička skupština.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe da se radilo iz dana u dan, što, kako kaže, svedoče i rezultati.

"Za trećinu je povećan izvoz u Albaniju u odnosu na prethodni period. U Prvih devet meseci ove kada se poredi sa prethodnom godinom, za trećinu je povećan i albanski izvoz u Srbiju", navodi Čadež.

Ministar Goran Knežević je na skupštini rekao da je ukupna robna razmena Srbije i Albanije za devet meseci 2017. godine iznosila 118,6 miliona evra i da beleži povećanje od 36,4 odsto u odnosu na isti period 2016.

Napominje da je želja da se to proširi i na više vidove ekonomske saradnje. "Želimo da formiramo zajednička preduzeća, gde želimo da investiramo – i srpski investitori u Albaniji i albanski u Srbiji. Već postoji interesovanje za neke srpske pivare, dodaje Knežević.

Sa albanske strane poručuju da još dosta toga treba da se uradi da bi bila efikasnija trgovinska razmena.

"Čekanja na graničnim prelazima stvaraju velike troškove za biznis. Poslednja studija pokazuje da su ti troškovi mnogo veći nego u zemljama Evropske unije", napominje Isuf Fera, predsedavajući zajedničke Komore Albanija - Srbija.

U Tirani je ovih dana prisutno više od 200 poslovnih ljudi iz više od 100 srpskih kompanija. Oni su u Tirani što zbog skupštine, što zbog Međunarodnog privrednog sajma na kojem izlaže 41 kompanija iz Srbije. Predstavnici nekih firmi već rade sa albanskim, a drugih, očekuju da uspostave kontakte.

Igor Denić iz leskovačke kompanije "DCP Hemigal" kaže da to preduzeće sarađuje sa albanskim deset meseci. „Zasad je otišlo oko 70 hiljada evra robe. "S obzirom na kratak period i da su proizvodi nepoznati na tržištu, nije tako loše", naglašava Denić.

"Mi prvi put učestvujemo na sajmu u Tirani. Jedino tržište na kome na još ne radimo je Albanija", kaže Ivan Matović iz čačanskog preduzeća "Hram 032".

Srbija u Albaniju najviše izvozi gvožđe, kukuruz, pšenicu, bezalkoholna pića, preparate, pšenično brašno. Iz Albanije uvozi paradajz, delove za gotovu obuću, električnu energiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара