Srpski privrednici na sajmu u Tirani

Na 24. Međunarodnom sajmu privrede u Tirani učestvuje više od stotinu srpskih privrednika, a na nacionalnom štandu Srbije svoj proizvodni program i izvoznu ponudu predstavlja 41 kompanija. Nastup srpskih privrednika u Tirani organizovale su Privredna komore Srbije i Razvojna agencija. Tokom sajma, danas će biti održana prva skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija.

Robna razmena Srbije i Albanije ove godine raste i u prvih devet meseci dostigla je prošlogodišnji iznos od 118,6 miliona evra. U odnosu na isti period prošle godine, razmena je povećana za 36 odsto.

Izvoz srpskih preduzeća u Albaniju iznosio je 92 miliona, a uvoz iz Albanije blizu 30 miliona. Suficit u robnoj razmeni od januara do septembra iznosi 66,7 miliona evra.

Stoga na ovogodišnjem sajmu privrede u Tirani učestvuje 41 kompanija. Neke su već razvile kontakte sa albanskim firmama, a neke to tek očekuju.

"Mi radimo praktično 10 meseci i za sada je otišlo nekih 70.000 evra robe, što je kratak period pošto su proizvodi nepoznati na tržištu, što i nije tako loše", kaže Igor Denić iz leskovačkog "Hemigala".

Ivan Matović iz čačanskog "Hram 032" kaže da to preduzeće prvi put učestvuje na sajmu u Tirani i dodaje da je Albanija interesantna kao tržište u ekspanziji.

"S obzirom na to da smo mi lider u proizvodnji PVC prozora na Zapadnom Balkanu, jedino tržište na kojem još ne radimo je Albanija i zbog toga smo ovde. Postoji veliko interesovanje potencijalnih klijenata za proizvode koji kod nas imaju najbolji odnos cene i kvaliteta", rekao je Matović.

Iz Privredne komore Srbije ističu da je Albanija ekonomija sa kojom je srpska privreda u proteklih godinu dana napravila najveći napredak u bilateralnoj, ekonomskoj i regionalnoj saradnji.

Da bi se taj trend nastavio danas će ovde u Tirani biti održana skupština Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija sa sedištem u Tirani, koja već sada okuplja više od 100 srpskih i albanskih kompanija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи