Prvi sastanak Radne grupe za Projekat "Jadar"

U Ministarstvu rudarstva i energetike održan je prvi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju Projekta "Jadar".

Radnom grupom predsedava ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a ona će koordinirati rad svih nadležnih organa, institucija i drugih subjekata angažovanih na tom projektu, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Kako se ističe, na taj način omogućiće se efikasniji razvoj Projekta "Jadar" kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom. Očekuje se da će Srbija, zahvaljujući nalazištu litijuma i borata moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

"Cilj Radne grupe je da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije", rekao je Antić.

Smatra da će razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegovo sprovođenje učiniti Srbiju u bliskoj budućnosti ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora, koji su bitni za primenu savremenih tehnologija u različitim granama privrede.

"Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije", istakao je ministar.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i generalni direktor kompanije "Rio Sava Exploration" Ričard Stori.

Vlada Republike Srbije i kompanija "Rio Tinto" potpisale su krajem jula ove godine Memorandum o razumevanju u vezi sa implementacijom Projekta "Jadar". Kompanija "Rio Tinto" do sada je uložila preko 90 miliona američkih dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи