Novi snabdevač strujom za Kraljevo i Valjevo za sada samo na papiru

Veliki potrošači od 2013. godine, a od pre dve godine i domaćinstva mogu da biraju ko će ih snabdevati strujom. S niskom cenom EPS, za sada, odoleva konkurenciji. Međutim, javnost je uzburkala informacija da je na tenderima za snabdevača javne rasvete u Kraljevu i Valjevu pobedila "Hrvatska elektroprivreda" – povoljnijom ponudom. Ipak, prelazak kod novog snabdevača koče dugovi prema EPS-u.

Tender za javno osvetljenje u Valjevu bio je u maju, mesec dana kasnije u Kraljevu, ali još ih snabdeva EPS. Zbog dugova naša elektroprivreda im ne dozvoljava prelazak kod drugog snabdevača, sve dok ih ne izmire. Zato su ih prebacili na rezervno, skuplje, snabdevanje kako ne bi ostali bez ulične rasvete. U oba grada tvrde da su novog snabdevača izabrali po zakonu. U Valjevu su sigurni u brzo rešenje problema.

"U ovom momentu ne dugujemo EPS-u ništa sem računa za oktobar, koji je danas stigao i danas će biti plaćen, tako da novog snabdevača možemo uvesti u posao ovih dana", navodi Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

U Kraljevu će na novog snabdevača još čekati, jer EPS-u duguju 14 miliona dinara.

"Mi ćemo odlukom o budžetu grada Kraljeva izdvojiti sredstva za javnu rasvetu i čim počne primena novog budžeta, mi ćemo ta sredstva uplatiti", navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Ministra energetike ne brine tržišna utakmica. Podseća da je hrvatski HEP već izgubio 15 odsto domaćeg tržišta, pa pokušava da nađe nove kupce.

"Kada je reč o Valjevu, to je bila određena damping cena koja je daleko ispod cene s kojom oni nastupaju, na primer, u svojoj državi. Kada je u pitanju Kraljevo, tu je došlo do spleta nekih okolnosti koje su dovele do takvog scenarija. Ali, u svakom slučaju, EPS dominira na tržištu u Republici Srbiji u potpuno tržišnim uslovima, 98 odsto tržišta ima i to je za mene ključno", navodi ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Zakon je jasan – ako nema dugova, potrošači mogu promeniti snabdevača za 21 dan. Ali je i činjenica da se niko baš i neće otimati za kupce koji ne plaćaju redovno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи