U Paraćinu se nadaju poništenju stečaja Staklare

Nakon uložene žalbe na uvođenje stečaja u Srpskoj fabrici stakla, u Paraćinu se nadaju da će Privredni apelacioni sud u Beogradu tu odluku poništiti.

Reč je o poverilačkom ročištu, a na uvođenje stečaja žalili su se opštinska uprava, ali i nekoliko javnih preduzeća, koja su poverioci Staklare, te 230 radnika Srpske fabrike stakla koji su otpušteni.

Odluku o stečaju doneo je 20. septembra Privredni sud u Kragujevcu, a Tanjugu je u Veću sindikata Jagodine i Pomoravskog okruga rečeno da očekuju poništenje te odluke.

Sindikat je, naime, inicirao žalbu, a sudski pomoćnik koji je angažovan na ovom predmetu Saša Milosavljević novinarima je rekao da oni očekuju da Privredni apelacioni sud sutra odluči o žalbi.

Dodao je da rešenje o otvaranju stečaja još nije pravosanažno, ali žalba ne odlaže izvršenje, pa će ročište biti održano i ako odluka ne stigne.

Milosavljević navodi i da će biti razmotren izveštaj stečajnog upravnika o ekonomsko-finansijskom položaju dužnika i biraće se poverilački organi, predsednik Skupštine i Odbor poverioca.

"Eventualano može biti doneta odluka o bankrotstvu, ako za to budu glasali prisutni poverioci, koji raspolažu sa više od 70 odsto ukupnih potraživanja", rekao je Milosavljević.

Na pitanje može li se dogoditi da rešenje o otvaranju stečaja bude ukinuto, Milosavljević je rekao da se "to u praksi dešavalo, ali retko".

"Nada tvrda kao staklo", prokomentarisao je za Tanjug jedan sindikalista.

Stečaj je, inače, uveden na zahtev firme "Veksilum Balkan" iz Čačka, zbog duga od 47 miliona evra, nakon čega je 230 radnika dobilo otkaz, a ostalo je 580 koji rade i fabrika i dalje proizvodi.

Dugovi su međutim ostali, a pre dva dana radnici Staklare sprečili su ekipu montera "Srbijagasa" da isključi gas, koji je važan za kaljenje stakla.

Stečajni upravnik Saša Jovanović novinarima je rekao "da je u pitanju 254 miliona dinara duga koji je nastao tokom četiri i po meseca pred uvođenje stačaja u firmu".

Za danas je najavio nastavak pregovora sa "Srbijagasom" o rešenju za dugovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво