Otvoreno tržište struje, EPS odoleva konkurenciji

Iako je srpsko tržište potpuno otvoreno, EPS odoleva konkurenciji – zadržao je više od 97 posto potrošača. Drugi trgovci na našem tržištu ugovaraju isporuke sa nekom od fabrika ali niko nema računicu da struju ponudi građanima jer je EPS-ova cena najniža u regionu.

Veliki potrošači, fabrike i kompanije još od 2013. biraju od koga će kupovati struju a isporuke ugovaraju po fiksnoj ceni, najčešće na godinu dana. Od tih tridesetak najvećih potrošača, samo jedna fabrika, cementara "Titan" iz Kosjerića, koristi sve prednosti tog otvorenog tržišta koje im, prema analizama, godišnje može doneti i 100.000 evra uštede.

"Nisu upućeni samo na jednog snabdevača koji bi im diktirao tu cenu za snabdevanje. Dakle, oni mogu da kupuju od više snabdevača različite produkte: godišnje, mesečne, kvartalne, na kraju krajeva, i dnevne na SEPEKS-u, čime, naravno, mogu da ostvare i velike uštede", kaže direktor Srpske berze struje (SEPEKS) Miloš Mladenović.

Na srpskom tržištu ima 106 licenciranih trgovca strujom od čega je 60 aktivno, većina trguje međusobno a samo njih 12 snabdeva krajnje kupce, i to velike.

"Cena jeste presudna u 99,9 odsto slučajeva ali značajnu ulogu igra i odnos između kupca i prodavca, fleksibilnost u njihovim ugovornim odnosima koja može u krajnjem instancama dovesti do smanjenja cena električne energije", ukazuje stručnjak za trgovinu elktričnom energijom Mladen Apostolović.

Tri miliona i trista srpskih domaćinstava kao i male radnje snabdeva EPS, a po ceni koju država reguliše. Drugim trgovcima je ta cena neisplativa pa ne rade sa građanima.

"Kod EPS-a cena je i dalje niža od tržišne a, nažalost, niža i od ekonomski opravdane", kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku Srbije.

Recimo, hrvatska Elektroprivreda u borbi sa konkurencijom već je izgubila 15 posto domaćih potrošača. Za novim kupcima traga kod suseda pa u Sloveniji već nudi razne pogodnosti.

"Domaćinstvima smo ponudili HEPI tarifni model koji je najinovativniji. Kupci mogu plaćati električnu enegiju koliko zaista potroše a ne prema akontacijskim ratama", navela je Tina Jakaša, direktorka snabdevanja u Elektroprivredi Hrvatske.

Liberalizacija tržišta električne energije nameće oštru tržišnu utakmicu u celom regionu a srpska berza struje je sve uspešnija.

"Ovih dana se nešto popravila hidrologija, izvozimo manje količine. Doduše, ne plasiramo ih samo na bilateralnom tržištu nego preko berze struje – SEPEKS-a", kaže Maksim Skoko, tehnički direktor u Elektroprivredi Republike Srpske.

Za liberalizaciju regionalnog tržišta neophodna je gradnja novih elektrana u svim zemljama, a to usporava nedostatak novca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво