Nova pravila za prodaju na odloženo plaćanje

Od sutra, 18. novembra, na snazi će biti novi pravilnik za trgovce koji prodaju robu ili usluge na odloženo plaćanje. Novim pravilnikom zakonodavac želi da natera trgovce da u obrascu precizno evidentiraju da li će naplaćivati kamatu, visinu učešća ili popust ako prodaju robu na rate.

Osim osnovnih podataka u obrascu, trgovac mora da navede na koliko rata daje robu, da li ima razlike u prodajnoj ceni za gotovinu ili na odloženo.

Takođe, trgovac je dužan da izrazi cenu u jedinici mere, kako bi kupac pre kupovine mogao da proceni da li ga roba košta više ako je kupi na meru ili odloženo.

Stručnjaci kažu da se nešto slično već primenjuje kod suhomesnatih proizvoda i slatkiša i da ne očekuju probleme u primeni propisa.

"Kupujete čokoladu od 100 grama pa vidite jedna cena, za 200 grama druga cena. Ako pogledate po kilogramu, po pravilu će biti veća cena za manje pakovanje po kilogramu. To je obaveza koju su trgovci primili sa izvesnim negodovanjem, međutim sada je to uobičajeno", ističe Andrija Jovičić, privredni savetnik.

Taj propis predviđen je zakonom još 2011. godine, ali njegova primena zapravo počinje od sutra. Ako se trgovci ogluše o primenu propisa predviđena je mandatna kazna od čak 800.000 dinara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 17. nov 2017, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

Zakoni i inspekcija

Da li zakon predviđa obavezu trgovaca da ističu cenu svakog artikla? Pitam zato što ne postoji supermarket u kom sva roba ima jasno istaknutu cenu. Pritom se redovno dešava da je istaknuta cena sa popustom koji je istekao, ali se koristi za navlačenje kupaca koji kasnije ne proveravaju račun na kasi. Druga prevara trgovaca jeste da se namerno artikal postavlja kod pogrešne cene, pa ko ne uvidi prevaru lako će kupiti nešto po znatno višoj ceni. Uz sve to, trgovci potpuno ignorišu čienjicu da rade protiv zakona i sve podvode pod "greške" za koje ne osećaju da postoje bilo kakve posledice.

Ono što me posebno zanima jeste gde je ta naša inspekcija i šta rade po ceo dan ako ovakve stvari nisu nigde primetili.