Zbog taksa Prištine, ciglane sa juga Srbije na gubitku

Osim nedavno takse na uvoz brašna iz Srbije, Priština je još polovinom prošle godine uvela taksu na građevinski blok. Obe mere donete su zbog navodno niže prodajne cene po kojoj se roba prodaje kupcima sa teritorije Kosova i Metohije u odnosu na cenu u Srbiji. To je posebno pogodilo ciglane na jugu Srbije kojima je za prethodnih godinu dana izvoz smanjen za trećinu. O toj meri kojom se krši Cefta sporazum biće reči sledeće nedelje na sastanku Sekretarijata Cefte u Beogradu, gde će Priština od Beograda preuzeti predsedavanje toj organizaciji.

Ciglana "Mladost" u Topličkoj Maloj Plani, decenijama plasira 80 procenata proizvodnje na tržište Kosmeta. Taj udeo je danas smanjen na oko 50 odsto.

"Ta taksa od dva centa po komadu je 80 evra po šleperu blokovske robe – što podiže cenu na Kosmetu za 12 procenata. Zalihe su posledica i te mere jer umanjuje mogućnost prodaje i plasmana i dovodi u pitanje i opstanak naših fabrika", ističe direktor ciglane "Mladost" Miloš Dušić.

Godišnji izvoz građevinskog bloka na područje Kosmeta dostizao je 10 miliona evra, posle uvođenja takse – smanjen je na sedam miliona evra.

"Nama je najveće tržište KiM i najveći deo našeg materijala izvozimo dole. Na Kosmetu se dosta gradi, dosta se radi i te ciglane sa juga Srbije su usmerene samo na to tržište. Konkurencija koja dolazi iz Srbije ne ide u prilog njihovim proizvođačima", rekla je Slavica Živković iz Grupacije proizvođača građevinskog materijala.

Kroz Cefta mehanizam od Prištine je zatraženo da se mere ukinu.

"Nakon našeg zahteva da se mere ukinu i da se objasne mi zapravo nemamo nikakav odgovor s druge strane. Ono što smo uradili kao država i kao ministarstvo, mi smo ovo pitanje signalizirali, odnosno obavestili smo Evropsku komisiju", navodi Olivera Jocić iz Ministarstva trgovine.

Vrednost izvoza na Kosovo je oko 450 miliona evra, a uvoza iz pokrajine oko 20 miliona evra. Najviše se izvoze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, a uvoze se sirovine.

"Mislim da bi trebalo dva ministarstva da porade i u okviru Cefte i u okviru drugih foruma, da se maksimalno relaksiraju i pronađu načini da kosovska roba nađe svoj put u Srbiju, a imaju šta da ponude", rekao je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

U prvoj polovini ove godine Srbija beleži povećanje i uvoza i izvoza sa potpisnicama Cefta sporazuma i suficit u robnoj razmeni veći od milijardu evra.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 17. nov 2017, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Vidite

Treba traziti nova trzista, smanjiti marzu (barem u pocetku) smanjiti trоskove proizvodnje, jednostavno biti fleksibilan.Pa ko vodi tu firmu kada ni malo ne poznaje zakone ekonomskog psovanja.

(petak, 17. nov 2017, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Ciglana Mala Plana

Zasto se onda ta ista ciglana u Maloj Plani siri?Kupuju sve zivo, zasto?Ako posao ne ide zasto kupuju onda toliko zemlje!