Brnabićeva: USAID projekat poboljšao uslove poslovanja u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u video poruci povodom obeležavanja završetka Projekta za bolje uslove poslovanja - USAID BEP "Sedam godina reformi za bolje uslove poslovanja", poručila da je taj projekat ispunio ulogu i pružio veliku podršku Srbiji u njenim evropskim integracijama.

Američka agencija za međunarodni razvoj i Vlada Srbije obeležili su uspeh USAID projekta za bolje uslove poslovanja – sedmogodišnje inicijative vredne 19,5 miliona dolara, koja je pomogla Srbiji da postane bolje mesto za poslovanje, a na skupu u Muzeju nauke i tehnike bili su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i ambasador SAD Kajl Skot.

Premijerka Branbić, koja se obratila video porukom pošto je danas u Briselu, naglasila je da je taj USAID projekat dosta doprineo Srbiji kroz promociju saradnje javnog i privatnog sektora.

"Hvala od srca za sve što ste uradili za Srbiju. To je primer kako na efikasan i pragmatičan način može da pomogne vladi, državnom i privatnom sektoru da naprave iskorake kako da budu konkureniti i da se da signal za brži razvoj", naglasila je Branbićeva.

Kako kaže, poseban napredak je napravljen u reformi izdavanja građevinskih dozvola, reformi inspekcija što je dalo veliki zamajac u borbi protiv sive ekonomije, u radno pravnom zakonodavstvu, podršci primene Zakona o radu i razvoju dinamičnijeg tržišta rada.

"Zato smo, između ostalog, u drugom kvartalu ove godine smanjili nezaposlenost na 11,8 odsto, što je najveći uspeh u istoriji Srbije", navela je ona.

Premijerka je rekla da je USAID projekat dao podršku i razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, ali i u mnogim drugim oblastima, zbog čega je Srbija napredovala na Duing biznis listi Svetske banke i našla se na 43. mestu po uslovima poslovanja.

Brnabićeva je dodala da je Srbija za 12 mesta napredovala na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i da smo po Fajnenšel tajmsu broj jedan u privlačenju investicija u ovom delu sveta, kao i po Svetskoj banci lider u reformama u cetralnoj i istočnoj Evropi.

Saradnja države i privrede ključna za privredni rast

Zorana Mihajlović je izjavila da su saradnja privrede i države i politička volja za sprovođenje reformi, ključni za brži privredni rast i ekonomski razvoj Srbije.

Mihajlovićeva je rekla da je sedam godina kako Srbija radi zajedno sa američkom vladom i USAID-om na odličnom projektu i izrazila očekivanje da će saradnja sa USAID-om biti nastavljena, pošto imamo još puno toga što možemo od njih da naučimo.

"Srbija je pokazala da može zajedno sa svojim partnerima, a to je vlada SAD, da napravi određene iskorake u oblasti privrednog razvoja, ne samo u oblasti donošenja zakona, mnogi su doneti, od Zakona o planiranju i izgradnji, do inspekcijskog poslovanju, ali suština je bila kako da pomognemo privredi koja treba da nam omogući viši privredni rast", rekla je ministarka.

"Uspeli smo da budemo 10. u svetu po izgradnju građevinskih dozvola. Hvala ambasadoru SAD na zajedničkom radu", rekla je Mihajlovićeva.

Američka agencija za međunarodni razvoj i Vlada Srbije obeležili su uspeh USAID-ovog projekta za bolje uslove poslovanja – sedmogodišnje inicijative vredne 19,5 miliona dolara, koja je pomogla Srbiji da postane bolje mesto za poslovanje.

"Mnoge vlade su pričale o reformama, ali tek poslednjih godina vidimo da se one zaista sprovode i daju rezultat, od usvajanja reformskog Zakona o radu 2014. godine, do uvđenja e-dozvola", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je rekla da veruje da će i ova i sve buduće vlade, raditi još brže na rešavanju problema na koje ukazuju privrednici.

"Ispred nas je nastavak reformi i u onim oblastima u kojima smo u saradnji sa USAID-om već napravili pomake, jer mi se negde čini da smo još uvek na pola puta do našeg cilja. Moramo učiniti sve da imamo elektronski katastar i elektronske prostorne planove, kao i dalji napredak oblasti u planiranju budžeta, rada inspekcija i drugim oblastima, kako bismo imali još više novih kompanija i radnih mesta", rekla je Mihajlovićeva.

"Primer uspešnog partnerstva"

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da je USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, primer uspešnog partnerstva vlade, privatnog sektora i civilnog društva, da rade zajedno i rešavaju probleme privrede.

"Uveren sam da će USAID Projekat za bolje uslove poslovanja dugo biti povezivan sa napretkom u Srbiji jer je, iako je vrednost projekta od 19 miliona dolara mala u odnosu na ukupnu pomoć SAD Srbiji od 2000. godine, njime ostvaren trajan uticaj na poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji", rekao je Skot.

Ambasador SAD je naglasio da je ekonomski Srbija danas u boljoj poziciji, što se potvrđuje u rastu BDP-a, smanjenju nezaposlenosti, čemu su doprinela brojna unapređenja u poslovnom okruženju na kojima se radilo u okviru USAID BEP projekta.

Skot je rekao da je to jedan od najuspešnijih programa podrške koji su SAD realizovale sa Srbijom.

Podsetio je da je cilj bio da se pitaju lideri u biznisu sa kojim problemima se suočavaju kako bi se sa vladom to rešilo, što je doprinelo izmeni zakona i propisa.

Skot je, govoreći o nametima za privredu u Srbiji, rekao da je u okviru tog programa već skinuto oko 130 parafiskalnih nameta.

"Ipak, mnogi parafiskalni nameti nisu na republičkom nivou već na nivou lokalnih samouprava. Imamo još više da uradimo i mi ćemo raditi u našem sledećem programu za ekonomski razvoj u ovoj oblasti. Važan progres je ostvaren", naveo je Skot.

Rezultati u borbi protiv sive ekonomije

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević je rekao da je to ministarstvo zahvalno timu koji je radio taj projekat USAID, koji je dosta doprineo donošenju Zakona o inspekcijskom nadzoru, njegovoj primeni i približvanju inspektora i privrednika.

"Inspekcije više nisu tu da plaše privrednike već rade na edukaciji i pomažu im u prevazliženju brojnih problema", naglasio je Stević.

Privrednici su se ranije žalili da s inspektorima provedu 11 meseci godišnje, jer ih skoro svakodnevno posećuju, dok sada toga više nema, rekao je on i dodao da se sada informacije i izveštaji raznih inspekcija razmenjuju, tako da se ne duplira posao.

Stević kaže da su posebno dobri rezultati u borbi sa sivom ekonomijom i da je Inspektorat za rad samo u prvih sedam meseci ove godine zatekao 13.716 radnika na crno od kojih je 12.861 lice posle nadzora zasnovalo radni odnos, što je uspešnost od skoro 94 odsto i najveći procenat u poslednje tri godine.

Od avgusta je obavljeno i više od 8.000 nadzora nad neregostrovanim privrednim subjektima, poput auto-mehaničara u neprijavljenoj garaži, butika po stanovima i slično, što pre donošenja tog zakona nije bilo moguće.

Takođe, oko 50 odsto njih je legalizovalo svoje poslove nakon nadzora, dodao je Stević.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mirjana Čojbašić je rekla da je postojala izuzetna saradnja sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja i da su oni dali neprocenjiv doprinos unapređenju javnih finansija, u skladu sa najboljom svetskom praksom koja je prilagođeno uslovima u Srbiji.

Istakla je da su unapređeni modeli budžetiranja od 2015. godine, koji sada omogućava bolje upravljanje budžetom, utvrđivanje prioritetnih rashoda i veću transpratnost potrošnje.

Izvršna direktorka Saveta stranih investitora Ana Firtel je rekla da su naročito značajni pomaci u oblasti reforme radno pravnog zakonodavstva odnosno Zakona o radu, koji je veoma značajan za građane.

"Od 2004. do 2014. smo ukazivali na veliki broj problema koji je dolazio od tadašnjeg Zakona o radu i zajedničkim naporima uspeli smo da napravimo veliki pomak ukidanjem nekih admistrativno pravih neogičnosti".

Izvršna direktorka Tima za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović je rekla da smo 2013. bili na 186. mestu po izdavanju građevinskih dozvola i da smo tada učili od Makedonije koja je bila na 10. mestu.

Podsetila je da smo danas ispred te zemlje koja je na 26. mestu, dok je Srbija je na 10. mestu.

"To je upozorenje da ni mi ne smemo da stanemo i da moramo da nastavimo sa ovom reformom", dodala je Bojovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи