Svaka osma opština devastirana, projektima do boljeg života

Od 168 lokalnih samouprava u Srbiji, svega 20 ima status razvijenih. U proseku svaka osma opština je devastirana. Država traži rešenje za ravnomerniji regionalni razvoj, što je i jedan od ciljeva u procesu evrointegracija. Zato je važno da se iz pretpristupnih fondova, kroz projekte, na lokal slije što više novca iz evropske kase. Opštinama, privredi i poljoprivredi pomažu Regionalne razvojne agencije.

Miris zlatiborske pršute, po receptu starom sto godina, mami turiste u selo Kačer kod Užica, u Degustacioni centar – prvi te vrste u Zapadnoj Srbiji. Porodica Zarić imala je ideju, a Regionalna razvojna agencija plan.

"Zahvaljujući njihovoj pomoći obišli smo Švajcarsku i Italiju, i videli kako rade njihovi degustacioni centri. Rešili smo da i mi napravimo jedan mali prostor, jedan topao kutak gde možemo dočekati ljude", kaže preduzetnik Miloš Zarić.

Pod okriljem Razvojne agencije Srbije 15 regionalnih pomaže nerazvijenim područjima i početnicima u biznisu. One su kopča sa državom i donatorima.

"Tu su bili projekti sa malim iznosima pomoći od 10.000, kao što su degustacioni centri, seoska domaćinstva koja smo preuredili da mogu da svoju diverzifikovanu proizvodnju ponude i pijacama i turistima i tržištima Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada", ističe Slavko Lukić iz Regionalne razvojne agencije "Zlatibor".

Zadatak centrale u Beogradu jeste da nađe način da se smanji disbalans između severa i juga.

"Regionalni razvoj kao koncept je vrlo složen. Tu su nam i fondovi Evropske unije koje koristimo. Ulazimo u jedan proces gde ćemo sve kohezione fondove iz Evrope spustiti ka regionalnim agencijama", kaže Slobodan Petrović iz Sektora za regionalni razvoj Razvojne agencije Srbije.

Kragujevačka agencija povezuje 13 lokalnih samouprava Šumadije i Pomoravlja. Diči se brojkama – 10.000 klijenata, 1.200 malih i srednjih preduzeća i 2.000 radnih mesta otkako postoji. Sada planove diktiraju šljive i grožđe.

"Mi pomažemo Asocijaciji proizvođača vina, pomažemo i formirali smo asocijaciju naših destilerija na našoj teritoriji. Pomažemo im u različitim oblastima, od razvoja asocijacija, preko zaštite porekla proizvoda, do zajedničkih prodajnih mesta", objasnio je Nenad Popović iz Agencije za regionalni razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Vlasnik vinarije Zoran Stevanović kaže da su imali pomoć u opremi, sa turizmom, prilikom proširenja degustacionih sala.

Svi poslovi koji imaju dodira sa projektima i bespovratnim novcem iz evropskih fondova, pa i rad razvojnih regionalnih agencija, ometaju česte smene vlasti na lokalu. Ključno je, kažu, povezivanje.

"Ne postoji baš stalno kontinuitet u tim regionalnim razvojnim politikama i zato bi upravo ove agencije trebalo da sarađuju – kako sa nacionalnim vlastima tako i sa međunarodnim organizacijama, kako bi se te razvojne politike definisale i održao neki kontinuitet u razvoju, onda bi one bile efikasnije", istakao je Grem Tindal iz Evropskog progresa.

Procenjuje se da bi efekti rada agencija bili veći da su završeni strategija regionalnog razvoja i lokalni akcioni planovi koji su odavno pokrenuti uz pomoć donatora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво