Pilići u klanicama samo uz odgovarajuću dokumentaciju

Zrenjaninska policija uhapsila je tridesetogodišnjeg B. Đ. iz Banatskog Dvora u opštini Žitište, zbog sumnje da je od 29. oktobra do 6. novembra prodao oko 9.000 tovnih pilića zaraženih salmonelom. Veterinarska inspekcija je utvrdila poreklo pilića i cela količina mesa je blokirana i biće poslata na neškodljivo uklanjanje. U saopštenju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede navodi se da meso nije dospelo u promet.

Zaraženim pilićima sa farme u selu Banatski Dvor odredište su bile klanice u Žablju i Bačincima. U firmi "Superior Foods" u Bačincima navode da im je proizvođač najavio da će analize dostaviti naknadno.

"Mi imamo pravila da kad dođu pilići u klanicu, one koji nemaju potrebnu dokumentaciju ne puštamo u promet", navodi Zoran Đorđević, direktor proizvodnje "Superior Foods"-a u Bačincima.

Dugogodišnji proizvođač pilića iz sela Novi Itebej Ištvan Zima ima u turnusu 35.000 komada pilića. Napominje da, kada god fali jedan dokument u procesu proizvodnje pilića, to je razlog za oprez. Svaka faza tova se kontroliše i živi pilići ne mogu u klanicu pre nego što se uradi analiza.

"Na kraju tova, trideset peti – trideset šesti dan uzima se feces, koji se nosi u veterinarski institut na ispitivanje", navodi Zima.

Opština Žitište je poznata kao sredina gde se najviše gaje tovni pilići u Srbiji. To je ostalo još iz vremena kada je radio "Agroživ". Te firme više nema, pa se kupci sada traže širom Srbije, a u poslednje vreme je sve više novih proizvođača tovnih pilića.

"Imamo malu ekspanziju, što se tiče izgradnje malih objekata, znači kapaciteta od pet do sedam-osam hiljada po jednom turnusu, pa tako da mogu da kažem da recimo na celoj opštini kapacitet jednog turnusa je negde oko 300.000 jedinki", navodi Svjetlana Marković, načelnik inspekcije u opštini Žitište.

Kako navode u Inspekciji opštine Žitište, relativno je jednostavno otvoriti farmu pilića, potreban je licencirani projekat i najčešće se manji objekti mogu izgraditi u postojećem seoskom dvorištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво