Šef Svetske banke u Srbiji za RTS: Važno je privatizovati državna preduzeća

Stiven Ndegva, šef Kancelarije SB u Srbiji, je u prvom intervjuu za srpske medije čestitao Vladi 43. mesto na listi uslova poslovanja. Za dalji napredak kritično je olakšavanje procesa plaćanja poreza i priključenja na električnu mrežu, kaže Ndegva za RTS.

Srbija je treću godinu zaredom napredovala na "Duing biznis" listi Svetske banke o uslovima poslovanja, ali je poručeno da ima još dosta koraka pred njom. Istovremeno, Upravni odbor te međunarodne finansijske institucije odobrio je Srbiji zajam od 119 miliona dolara za Program unapređenja efikasnosti i održivosti infrastrukture.

Srbija je na 43. mestu Svetske banke po lakoći poslovanja, 50 mesta bolje nego pre četiri godine. Čuli smo, naša vlada je tada rekla da je cilj za iduću godinu da Srbija bude u prvih 30. Da li je to možda previše optimistično?

– Pre svega, želim da čestitam Vladi na tom 43. mestu. Kao što ste to i rekli, prošle godine je mesto bilo 47. tako da Srbija napreduje. Dobro je biti ambiciozan ali je i važno konstatovati da se brojni koraci u tom pravcu moraju realizovati. Dve su kritične oblasti da bi se to uradilo. Prva je plaćanje poreza i da se olakša taj proces preduzećima. Poreski teret je veliki, posebno za nove firme. Neke moraju da plate u vrednosti šest meseci zarada, a takođe priključak na električnu energiju je komplikovan proces i tu Srbija može da napreduje. Ambicija je odgovarajuća jer ako pogledate, recimo, kako je rešen problem izdavanja građevinskih dozvola – prošle godine Srbija je bila na dnu, a sada je 10. na svetu.

Prema vašem mišljenju, šta je najvažnije kako bi se još više napredovalo na toj listi? Da li se radi o političkoj volji ili se radi o tehničkim detaljima i manje administrativnog tereta?

– Uglavnom se radi o tehničkim detaljima, ali je potrebno da vlasti budu opredeljene za rast i da otvaraju tržište za konkurenciju. Za nas dve najvažnije stvari kako bi Vlada Srbije napravila bolje poslovno okruženje jeste da stvori prostor za privatne firme. U ovom trenutku više od 600 preduzeća je u vlasništvu države. Najveća državna preduzeća, 10 njih u Srbiji, od njih je šest u vlasništvu države, tako da je važno privatizovati i otvarati te sektore za tržište i konkurenciju.

Takođe postoje i javna preduzeća i time se bavite zajedno sa Vladom, imate projekte zajedno po tom pitanju. Šta mislite da je najveći test za Vladu?

– Želeli bismo da, recimo, vidimo napredak privatizacije kod banaka i osiguravajućih kompanija. To bi bio pokazatelj da je Vlada ozbiljno rešila da učini ekonomiju konkurentnijom i da privuče nove investicije. Takođe bismo voleli da imamo bolje upravljanje i Vlada je i za to opredeljena. U EPS-u i u "Srbijagasu", oni su to već radili, reformisali su "Železnice" tako da postoji kapacitet, zainteresovanost, samo je potrebno ići hitno napred.

Početkom ovog meseca Svetska banka je odobrila novi kredit za infrastrukturu. Zašto je to bitno za nas?

– To je važno za Srbiju jer će pomoći Srbiji da modernizuje infrastrukturu, da bude efikasnija. Imamo dva dela: prvi deo je da se omogući održavanje osam hiljada kilometara putne mreže, ne samo održavanjem već promenom načina održavanja kroz ugovore. Takođe, potrebno je modernizovati više od 200 javnih objekata da bi bili energetski efikasniji. To će naravno doneti uštede za državni budžet.

Kakav je program Svetske banke za Srbiju za iduću godinu?

– Iduće godine fokusiraćemo se da pomognemo Vladi u reformi poreskog sistema kako bi poreska uprava bila efikasnija, da se pojednostavi Zakon o porezu, da bi to pomoglo preduzećima. Pomoći ćemo i Vladi da racionalizuje, možda i privatizuje bankarski sektor.

A ako govorimo o novim kreditima...?

– To će biti, svakako, novi krediti. Neki će biti i dodatni. Recimo, postoji jedan zdravstveni program koji će dodati novi novac, oko 300 miliona dolara iduće godine, ali to umnogome zavisi od toga šta Vlada planira sa budžetom i na koji način možemo da reagujemo na to. Tako da smo u skladu sa onim što Vlada želi i njenim prioritetima.

Da li to ima bilo kakve veze sa programima MMF-a, jer iduće godine se završava Program Srbije sa MMF-om. Šta mislite, da li nam treba novi aranžman?

– To je na Vladi da odluči. Mi generalno mislimo da su programi i stendbaj aranžmani MMF-a važni kako bi se dalo poverenje međunarodnim tržištima da je Vlada Srbije fokusirana na sprovođenje racionalne politike, odnosno upravljanje javnim rashodima i da ozbiljno pristupa reformama. Aranžman MMF-a stvara poverenje u performanse Vlade i države tako da mogu da dođu investitori, i uvek je dobro to imati.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи