"Budžet kasni zbog aranžmana sa MMF-om"

Premijerka Ana Brnabić rekla je da predlog budžeta kasni zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Brnabićeva je, na pitanje zbog čega je vlada probila rokove u vezi sa Zakonom o budžetskom sistemu, i što predlog budžeta nije dostavljen Skupštini Srbije u zakonom predviđenom roku, istakla da to nije nešto što je bilo neuobičajeno u prošlosti.

"Vlada postupa jako odgovorno. Na naš kalendar se Skupština može pouzdati", proučila je Brnabićeva.

Rekla je da očekuje, kada se pozitivno zaključi aranžman sa MMF, da će se bolje "uskladiti budžetski kalendar".

Povodom navoda organizacije Clean Clothes Campaign”, prema kojoj sto hiljada srpskih radnika za male pare šije odeću za velike evropske kompanije, da je lako kritikovati, a teško otvoriti nova radna mesta.

Brnabićeva je istakla da stoji iza politike koju je vodila ranija vlada i da je jedini način za smanjenje nezaposlenosti i povećanje prihoda bilo dovođenje investitora.

Niske plate, neplaćeni sati, zagušljive proizvodne hale, bahati šefovi, a odmor i bolovanje kao luksuz - takvi su uslovi u tekstilnoj industriji i industriji obuće u Srbiji. Sa druge strane, tu je država, koja širokom rukom subvencioniše strane investitore, a žmuri na kršenja radničkih prava, navodi se u izveštaju.

Brnabićeva je, na konferenciji za novinare, reklaa da je videla izveštaj i dodala da je lako kritikovati, a da je teško otvoriti nova radna mesta.

"Najviše bi Vlada volela da otvara radna mesta, koja imaju prosečnu platu od 2.500 evra i više. Mi nismo bili ta ekonomija, nismo bili i nismo još uvek dovoljno infrastrukturno opremljeni, ni dovoljno povezani da možemo da privlačimo te vrste investicija, niti je obrazovanje na nivou da ekonomija bude zasnovana na inovacijama", objasnila je premijerka.

Dodala je da je Srbija bila suočena sa velikom nezaposlenošću i da je u tom trenutku bio najodgovorniji potez da se dovode „investitori kakvi dolaze u tom trenutku".

Bili smo suočeni s tim da ljudima date neki posao sa nekom platom, ili da nemaju posao i da nemaju platu, a da živimo i dalje u sivoj ekonomiji. Razumem kritike da su niske plate, da svakako može bolje", rekla je premijerka.

Brnabićeva je kazala da plate ne mogu da se podignu bez dovođenja investitora, čime bi se povećala konkurencija i spuštala nezaposlenost.

"Morate da pravite dinamičnije tržište, podižete plate, nudite bolje uslove, to je jedini način", naglasila je premjerka.

Rekla je da bi volela da čuje od onih koji su pisali izveštaj konstruktivnu preporuku šta raditi kada ste zemlja kakva je Srbija bila pre par godina.

"Srbija danas više nije takva zemlja kakva je bila pre tri ili četiri godine. Stvorili smo osnove. Tada je trebalo usvojiti Zakon o radu, koji je bio osnovni preduslov za dinamično tržište rada i da danas imamo nezaposlenost na 11 odsto. Prihvatila sam poziv Aleksandra Vučića da vodim vladu jer stojim iza toga kako je vođena u prethodnom mandatu i koja je bila filozogija za dovođenje investitora", napomenula je Brnabićeva.

Istakla je da, sada, Srbija, zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici ima zdrav rast i razvoj, političku i fiskalnu stabilnost, i mora da razmišlja kako od ekonomije koja je zasnovana na investicijama, napravi korak ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama.

"Kada napravimo taj korak, pričaćemo o većim platama. Dokaz da razmišljamo o tom koraku su digitalizacija, ulaganje novca u naučno-tehnološke parkove i startap centre", zaključila je Brnabićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво