Brnabić: Konačno investiramo u mnogo dinamičniji razvoj

Premijerka Ana Brnabić je otvorila regionalni ekonomski forum "Beogradski investicioni dani 2017" i poručila investitorima da je Beograd "fantastična investiciona destinacija", kao i da Srbija konačno može da investira u mnogo dinamičniji razvoj.

Fokus ovogodišnjih, trećih po redu, Beogradskih investicionih dana biće na regionalnoj saradnji i povezivanju, a forum je okupio oko 400 državnika iz zemlje i regiona, lidera i predstavnika domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, lokalnih samouprava, koji će razgovarati o investicijama u regionu i prilikama za bolju trgovinsku saradnju.

Brnabićeva je rekla da je to veoma važna konferencija koja svake godine raste i zahvalila gradonačelniku na njegovoj organizaciji.

Predsednica Vlade je pozvala investitore da dolaze u Srbiju u što većoj meri.

"Beogad je fantastična investiciona destinacija. Želimo i Srbiju da predstavimo, koja je jako puno uložila u svoj razvoj u poslenđe tri ili četi godine", naglasila je Brnabićeva.

Kako je rekla, Srbija ima makroekonomsku i fiskalnu konsolidaciju i dobre fiskale rezultate.

"Sada možemo dalje da gradimo, ova vlada konačno može da invstira u mnogo dinamičniji razvoj", naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila je veoma važna regionalna stabilnost i regionalno povezivanje, jer ako region nije stabilan, ni mi nećemo moći da izvučemo koristi od svega što smo do sada uradili.

"Ako imamo bilo kakave rizike u regionu i na nas će se gledati kao na zemlju koja je rizična desticnacija. Investirori onda neće dolaziti i međunarodne finansisjke institucije, neće investirati u projekte u tolikoj meri sa povoljnim kreditima i zato je važno da smo ovde zajedno. Da region zajedno radi na svom povezivanju i zajedničkom prosperitetu", poručila je Branbićeva.

Čadež: Na investicionom forumu razgovaramo o 80 projekata

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je izjavio, na otvaranju "Beogradskih investicionih dana 2017", da će se na tom skupu razgovarati o oko 80 različitih projekta, čija je vrednost oko 1,5 milijardi evra.

Čadež je u Sava centru rekao da je reč o projektima u različitim oblastima, kao i da će se razgovarati o mogućnostima javno-privatnih partnerstava.

Predsednik PKS-a je rekao da "Beogradski investicioni dani" svake godine privlače sve više učesnika i da ih je ove godine skoro 500, kao i da ima sve više investitora koji doprinose razvoju Beograda i Srbije.

Naglasio je da je ključan za uspeh trougao u kome su donosioci odluka, finansijske institucije, kao i kompanija iz regiona.

"To je trougao uspeha, koji otvara nove projekte. ‘Beogradski investicioni dani postaju brend Beograda'", istakao je predsednik PKS.

Čadež je takođe ukazao na značaj regionalnog povezivanja i podsetio da je formirana zajednička privredna komora Zapadnog Balkana.

Navodi da će u februaru u Londonu biti održan investicioni skup EBRD-a posvećen Zapadnom Balkanu na kome će zajednički nastupiti šest privrednih komora regiona kroz jedinstvenu privrednu komoru koja će predstaviti zajedničku investicionu platformu.

Za goste, gradovi, posebno glavni, glavna su karika u lancu saradnje.

"Mi ne možemo automatski preslikati nešto što se u Beogradu ili u Zagrebu ali možemo pomoći jedni drugima da lakše analiziramo one ciljeve koji su od interesa. Da budemo istinski servis našim sugrađanima i logistika poduzetnicima", naveo je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Erion Velia, gradonačelnik Tirane navodi da je dobar trenutak da se okrene saradnji dve zemlje.

"Ono što radi vlada je značajno ali je važnije poslovanje. Kada zajedno poslujemo, malo je prostora za svađu, zato je predlog da više poslujemo. Ovo je dobar trenutak da se okrenemo u budućnost da ne gledamo u prošlost", ističe Velia.

Forum, osim prezentacija investicionih potencijala Beograda i Srbije, ima i radni karakter, pa će biti organizovani "B2B" (biznis tu biznis) sastanci, a posebno će biti organizovani sastanci sa kompanijama i investitorima koji žele direktno da razgovaraju o mogućim oblicima saradnje.

Beogradske investicione dane, koji se održavaju u Sava centru, organizuju Grad Beograd, CEDEF i Privredna komora Srbije - Privredna komora Beograda.

Negre: EIB će udvostručiti novac za Zapadni Balkan

Šefica Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre navodi da EIB namerava u naredne tri godine da udvostruči ulaganja u region Zapadnog Balkana sa sadašnjih 1,5 milijardi na tri milijarde evra.

Negre je na Beogradskim investicionim danima 2017. izjavila da su ta sredstva planirana kroz inicijativu ekonomske otpornosti Evropskog saveta.

Kako je navela, EIB ima na raspolaganju i 30 miliona evra bespovratnih sredstava za pripremu projekata u regionu i taj će novac biti uložen u kritične tačke u realizaciji projekata, to jest pripremu i tehničku dokumentaciju.

Negre je podsetila da EIB u tom smislu već sarađuje sa gradom Beogradom na nekim projektima.

Ocenila je da je digitalizacija važna za razvoj privrede i navela da EIB prošle godine u digitalizaciju uložio oko 19 milijardi evra u EU.

Kako je rekla, propisi za privrednike u Srbiji su sada mnogo bolji nego pre 10 godina.

"To ide u dobrom smeru, ali treba raditi na tome da se poboljša kadroviski potencijal, posebno u javnim ustanovama koje treba da sprovode investicije", poručila je.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво