Da li će početnici u biznisu biti oslobođeni plaćanja poreza?

U toku je priprema budžeta za narednu godinu i jedna od novina koja se pominje mogla bi da bude oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade u prvih godinu dana poslovanja. Ova mera, koju predlaže NALED, dovela bi do lakšeg pokretanja biiznisa. Ministar finansija Dušan Vujović podržao je taj predlog i istakao da je potrebno što pre formirati radnu grupu za pripremu regulative kako bi mera zaživela u 2018. godini.

Kada je ekipa RTS-a pre godinu i po dana posetila špeditersku firmu „Ol in Logistiks", ona je brojala dva radnika. Danas, u trećoj godini poslovanja, ima pet zaposlenih. Velika ulaganja kako bi pokrenuli svoju ideju, nisu jedine prepreke početnika u biznisu.

"Kada smo uspeli da obezbedimo sredstva i započnemo poslovanje suočili smo se sa novim problemima kao što je probijanje na tržište, i naplata naših usluga, naplata često kasni ali obaveze moramo da plaćamo redovno na kraju meseca. Bilo mi je najvažnije da imam novca da isplatim zapsolenima zarade i državi da platim poreze i doprinose", kaže Ivana Ostojin, vlasnica firme „Ol in Logistiks".

A to bi moglo da se promeni. NALED predlaže meru koja podrzaumeva da se u prvih godinu dana poslovanja početnici u biznisu oslobode plaćanja poreza na dobit, zarade i doprinose za socijano osiguranje. Ova mera posebno je usmerena ka podsticanju preduzetništva među mladima, svršenim studentima i srednjoškolcima, iako bi pravo korišćenja imala i sva lica koja su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Našim predlogom je obuhvaćeno niz nekih ograničenja da je meru moguće korisiti samo jednom ukoliko se osnuje više privrednih subjekata. Moguće je meru koristiti za jedan privredni subjekat. Ostaje obaveza plaćanja PDV-a, odnosi se i na novozaposlene ukoliko ima do devet novozapolslenih koji takođe ispunjavaju kriterijume i odnosi se i na visinu zarade", kaže Irena Đorđević iz NALED-a.

Samo za registraciju preduzetnik treba da izdvoji od 4.000 do 30.000 dinara, dok za društvo sa ograničenom odgovornošću taj iznos je od 10.000 do 60.000. Pored toga, tu su mesečni troškovi. Analiza procenjuje da bi podsticaj u prvoj godini koristilo najmanje 8.000 lica.

"Godišnje jedan početnik u biznisu državi mora da plati bez obzira da li ima prihode ili ne negde između 140.000 do 400.000 samo za poreze i doprinose", kaže Irena Đorđević.

Slične inicijative imala je pre par godina i Privredna komora Srbije.

"Od aktivnosti koje smo pokrenuli jeste ta direktna finansijska pomoć da se naprave programi koji mogu da pogoduju za otpočinjanje biznisa. Ovo je veoma značajno zato što će osetiti dodatnu sigurnost kada znaju da narednih godinu dana neće imati obaveze prema državi, da mogu da se kocentrišu na prihodnu stranu", kaže Aleksandar kemiveš iz PKS.

I evropska praksa pokazuje da ovakav vid pomoći može uroditi plodom. U Austiji početnici u biznisu su prve dve godine potpuno oslobođeni plaćanja doprinosa.U toj zemlji gotovo 60 odsto firmi uspe da preživi u prve tri godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 10. nov 2017, 09:52)
anonymous [neregistrovani]

А услови?

Ако услови за добијање ових погодности буду они који се помињу у медијима, тј да се односи на оне који су завршили основну школу или факултет у претходних 6 месеци, или су регистровани на заводу 6 месеци, онда је то само још једна привидна мера у низу привидних мера за мазање очију народу. Или сви, или нико, другачије је бесмислено. Евентуално поставити лимит на приходе, а то може бити и лимит за ПДВ, или паушално опорезивање.

(petak, 10. nov 2017, 09:41)
Zottel [neregistrovani]

990

Godinu dana je malo, barem 2 godine.

(petak, 10. nov 2017, 09:06)
Preduzetnik [neregistrovani]

ne valja, zlopuotrebicemo

Uh, kad nas sad krene da svake godine osnivamo novu firmu!

(petak, 10. nov 2017, 08:37)
Pedja [neregistrovani]

Konacno neki pametan predlog u ovoj drzavi

Mora se pomoci mladima, ako ih ne mozes zaposliti onda im olaksaj sami sebi da naprave posao!