Prijem povodom početka Beogradskih investicionih dana

Beogradski investicioni dani koji se održavaju treću godinu zaredom, bili su "slika i prilika" svega kroz šta je grad prošao u protekle tri godine, kaže gradonačelnik Siniša Mali povodom početka regionalnog ekonomskog foruma "Beogradski investicioni dani".

U zgradi Geozavoda priređen je prijem, a domaćin, gradonačelnik Siniša Mali poručio je da je skup prilika da predstavimo svoje potencijale investitorima.

Fokus ovogodišnjih Beogradskih investicionih dana biće na regionalnoj saradnji i povezivanju.

"Konferencija je prilika da razmenimo iskustva, jer, s obzirom na to da ćemo udariti u zid po pitanju samostalnog razvoja, moramo više da sarađujemo kao region, da budemo jači i vidimo gde možemo zajedno da nastupamo", poručio je Mali.

Kako je dodao, Beogradski investicioni dani, koji se održavaju treću godinu zaredom, bili su "slika i prilika" svega kroz šta je grad prošao u protekle tri godine.

"Prve godine pričali smo o konsolidaciji javnih finansija, uspeli smo u tome, vratili više od 500 miliona evra duga, rekordno smanjili nezaposlenost, konsolidovali gradska preduzeća...", naveo je Mali.

Dodao je da je ono o čemu se govorilo na prošlogodišnjem skupu, sada realizovano – potpisan je ugovor za izgradnju fabrike za preradu komunalnog otpada, a pred potpisivanjem smo ugovora za izgradnju fabrike za prečišćavanje vode i izgradnju toplovoda, dve investicije koje zajedno vrede oko pola milijarde evra.

"Budućnost zavisi od saradnje"

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skako istakao je da Beograd i Sarajevo u potpunosti razumeju da budućnost zavisi od saradnje, pa će sutra dva grada potpisati pet sporazuma.

"To je početak dobre prakse i saradnje, gde će Sarajevo u budućnosti predvoditi procese integracije gradova u regionu u jednu grupu, jer nas u svetu, a pogotovo na Dalekom istoku, posmatraju kao celinu i zajedničko tržište", rekao je Skako.

Sa tim je saglasan i predsednik podgoričke skupštine Đorđe Suhih koji je poručio da je forum prilika da se napravi zajednički progres, a region ponovo postane poželjno mesto za život i rad.

Na Beogradskim investicionim danima najavljeno je učešće oko 400 državnika iz zemlje i regiona, lidera i predstavnika domaćih i stranih kompanija, državnih institucija, lokalnih samouprava, koji će razgovarati o investicijama u regionu i prilikama za bolju trgovinsku saradnju.

Forum, osim prezentacija investicionih potencijala Beograda i Srbije, ima i radni karakter, pa će biti organizovani radni sastanci, "B2B" sastanci, a posebno će biti organizovani sastanci sa kompanijama i investitorima koji žele direktno da razgovaraju o mogućim oblicima saradnje.

Beogradske investicione dane, koji se sutra održavaju u Centru "Sava", organizuju Grad Beograd, CEDEF i Privredna komora Srbije – Privredna komora Beograda.

broj komentara 0 pošalji komentar