Zeliger: Zakon o dualnom obrazovanju – pravi put

Predsednik nemačko-srpske komore Roman Zeliger ocenio je večeras da je usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju veoma korisno jer vodi ka generisanju stručne radne snage potrebne kompanijama koje dolaze u Srbiju.

Roman Zeliger je rekao da novi zakon obezbeđuje Srbiji odličnu poziciju u regionu.

Istakao je da je usvajanje Zakona ispravan put, put koji je Nemačku doveo do blagostanja, a koji nije alternativa studiranju.

Zeliger je to izjavio povodom sednice Savetodavnog odbora nemačko-srpske privredne komore u Srbiji, kojoj su prisustvovali i zamenik generalnog direktora Nemačke industrijske i trgovinske komore Folker Trajer, ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik PKS-a Marko Čadež.

"I ja sam prošao kroz dualno obrazovanje, pre nego što sam studirao, i sada mogu da sa Hemofarmom vodim jednu od najvećih kompanija u Srbiji. Dualno obrazovanje je pitanje za koje smo se posebno zalagali", objasnio je Zeliger.

Istakao je da će Nemačko-srpska privredna komora nastaviti da za nemačke kompanije, koje žele da dođu u Sbriju, obezbeđuje stručnu radnu snagu.

"Nije problem kapital, već nedostatak stručne radne snage koja je potrebna za izgradnju održivog poslovanja", kaže Zeliger.

Prema njegovim rečima, stručna radna snaga će biti podsticaj za dolazak investitora, a Srbija je u odličnoj poziciji nakon usvajanja novog Zakona.

"Nakon jučerašnjeg usvajanja zakona možemo ići samo napred. To će imati pozitivne efekte i na druge zemlje regiona, podstaće robnu razmenu i otvoriti nova radna mesta", uveren je Zeliger.

Ocenio je i da je neophodno da se pojača saradnja na Zapadnom Balkanu, ali i da se i u ovoj oblasti region nalazi na dobrom putu.

Kako kaže, za kompanije koje posluju u regionu nije problem carina, već preobimna administracija.

"Registracija, licence i slično su nešto što koči robnu razmenu. Previše je nacionalnih pravila, koja vode ka preobinom administrativnom poslu, koji se odražava na ekomiju. Bilo bi dobro da se smanje takse i pravila, koja donose samo troškove", savetuje on.

Trajer je ukazao da nemačka privreda ponovo investira u velikom stilu i da traži mnoga mesta za ulaganja u inostranstvu, pošto želi da bude još konkurentnija.

Zbog toga, kako dodaje, evropska tržišta u susedstvu su sve važnija, a tako je i Srbija interesantna.

"Došao sam u Beogard da razgovaram sa nemačkim privrednicima koji već posluju o tome koje prepreke još postoje kako bi više nemačkih investicija moglo da dođe u Srbiju", objasnio je Trajer.

Trajer je rekao da sa predsednikom PKS-a razgovara i o tome kako Srbija može još bolje da sarađuje sa regionom kako bi zajednički ekonomski prostor približili EU.

Tema je, kako kaže, i obrazovanje stručne radne snage, što je izazov u mnogim zemljama, pa tako i Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво