Zamena brojila – proboj domaćih proizvođača u EPS

EPS ima obavezu da zameni brojila, ali njihovu nabavku godinama onemogućava obaranje tendera. Domaći proizvođači, koji su se najviše bunili da su onemogućeni da učestvuju na tenderima, pobeđuju na tenderima i dobijaju poslove. Sa "Elektroprivredom" su ugovorili isporuku stotinu hiljada digitalnih strujomera. U EPS-u kažu da će, ako ne bude problema, 1,6 miliona brojila zameniti u naredne tri godine.

Na EPS-ovim tenderima za nabavku brojila do sada su pobeđivale strane kompanije kojima domaći proizvođači, zbog oštrih uslova, pojedinačno nisu mogli da pariraju. Udruživanjem u konzorcijum uspeli su da dobiju prve poslove: EPS-u su već isporučili 35.000 brojila, a tenderi, među kojima je i onaj koji finansira Svetska banka, u fazi su realizacije.

"Ima smisla boriti se za to da se omogući učešće domaćim proizvođačima jer smo pokazali da smo u stanju da se organizujemo i da uspešno realizujemo taj posao, i u roku i u kvalitetu", ističe Jovan Vujasinović iz Grupacije proizvođača električnih i optičkih uređaja PKS.

U Grupaciji je 13 domaćih proizvođača brojila koji godišnje prihoduju 30 miliona evra i zapošljavaju 1.000 ljudi. Brojila plasiraju i u zemlje Evropske unije i Švajcarsku.

"Radimo sada na nekim izvoznim poslovima prvenstveno za Afriku, videćemo kako ćemo proći, nije lako ući tamo", kaže direktor "Sitela" Srđan Tepavac. 

Generalni direktor "Jugotrejda" Nebojša Basta ističe da je razvoj proizvoda rezultat domaće pameti i praćenja savremenih trendova u industriji mernih uređaja.

U Srbiji ima 3,3 miliona brojila, a polovina koju treba zameniti datira iz prošlog veka. Pametna brojila uslov su da EPS smanji gubitke na mreži. 

"Imate kompletnu evidenciju o potrošnji, imate razne podatke i konačno ono što se lako otkriva to je krađa, pa ne možete da premostite banderu ili ne možete potkupite nekog lokalnog moćnika u distribuciji da smanjite te netehničke gubitke koji jesu veliki", objašnjava predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branko Kovačević. 

Za pametna brojila i mrežu koja će omogućiti daljinsko očitavanje, EPS-u treba oko 500 miliona evra.  

"Neke ekonomske projekcije pokazuju da, ako to radi domaća proizvodnja, bio bi otprilike efekat kao direktnih stranih investicija od 350 miliona evra i da bi tu sigurno bilo još oko 1.500 novih radnih mesta na realizaciji tog posla", napominje Vujasinović.

Kako bi daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom struje potpuno zaživelo, takozvana inteligentna brojila treba instalirati i u trafostanice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво